Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про добровільну участь у системі пенсійного страхування розповідали у Путивльській ДПІ

опубліковано 27 лютого 2024 о 11:53

 Днями у приміщенні Путивльської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області відбулася зустріч з платниками податків на тему добровільної участі у системі пенсійного страхування. 

Зокрема, платникам повідомили, що головною умовою для отримання гідної пенсії є необхідний стаж. А для того, щоб був правильно зарахований стаж потрібно своєчасно сплачувати внески (ЄСВ). Присутніх повідомили, що якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. 

Це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку. 

Щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де зображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. 

Присутнім повідомили, що страховий стаж, якого не вистачає для призначення пенсії, можна докупити. Наприклад, з січня по березень 2024 року мінімальний внесок страхового стажу можна докупити за 1562 грн (22 від. Х 7100 грн, де 7100 – розмір мінімальної заробітної плати). З квітня ця сума збільшиться, оскільки розмір мінімальної заробітної плати законодавчо передбачено в сумі 8000 гривень.

З метою формування обізнаності, присутнім нагадали про подання звітності через Електронний кабінет – зручний сервіс ДПС, створений саме для надання допомоги платникам податків.

Під час практичного навчання податківці розповіли про сервіс Електронний кабінет, його функції та можливості для платників. Саме Е-кабінет являється найбільш популярним сервісом ДПС, захищеним, персоналізованим, безпечним та який максимально спрощує взаємодію платників податків та громадян з податковою службою.

В ході спілкування податківці покроково продемонстрували на практиці, як саме проходить процес подання податкової звітності в електронному вигляді. Надали роз’яснення стосовно отримання ЕЦП, пояснили за допомогою яких програм формується, підписується та відправляється податкова звітність до податкового органу, обґрунтували важливість та необхідність застосування електронного цифрового підпису.

Під час проведення практикуму платники отримали необхідні навички роботи в Електронному кабінеті й отримали вичерпні відповіді на власні питання.