Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Благодійна допомога для внутрішньо переміщених осіб: що потрібно знати про оподаткування та його особливості

опубліковано 24 червня 2024 о 09:54

Вимушені переїзди людей внаслідок військової агресії росії проти України є однією з найскладніших гуманітарних проблем, які стали актуальними в сучасному світі. З початком війни мільйони людей були вимушені покинути свої домівки та переїхати в інші регіони країни або за її межі. Цей масштабний внутрішній та міжнародний рух внутрішньо переміщених осіб (ВПО) створив низку складних проблем і вимагає системних рішень.

Оподаткування благодійної допомоги для ВПО стало предметом уваги та дискусії. Податковий кодекс України передбачає спеціальні положення щодо оподаткування благодійної допомоги, яка надається для підтримки ВПО. Відповідно до законодавства, благодійна допомога, надана на користь внутрішньо переміщених осіб, не включається до загального оподатковуваного доходу платника податків.

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що відповідно до п.п. 165.1.56 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України сума (вартість) благодійної допомоги, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами), перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, на користь внутрішньо переміщених осіб, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається.

Також інформуємо, що відповідно до п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, в порядку, визначеному Законом № 5073 або у порядку, визначеному Законом № 5073, на користь, зокрема:

• фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв`язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах (абзац четвертий п.п. «а» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу);

• фізичних осіб, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв`язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (абзац п’ятий п.п. «а» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу);

• фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв`язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах (абзац четвертий п.п. «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Порядок оподаткування благодійної допомоги регламентується п. 170.7 ст. 170 Кодексу, відповідно до п.п. «в» п.п. 170.7.2 п. 170.7 ст. 170 Кодексу не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії російської федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

З повним роз’ясненням питання оподаткування благодійної допомоги, отриманої від національних та міжнародних організацій, можете ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/709692.html