Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Незадекларована праця чинить суттєву шкоду, особливо в  період воєнного стану, коли кожна гривня є вагомим вкладом  в  обороноздатність

опубліковано 07 травня 2024 о 09:02

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що використання роботодавцями праці найманців, які не оформлені офіційно, має дуже негативний вплив на економіку країни в цілому та життєвий рівень окремих людей. 

Найчастіше незадекларована праця проявляється у вигляді: господарська діяльність без державної реєстрації; наймана праця без оформлення трудових відносин; приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати; маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності тощо.

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки для обох сторін робочого процесу: як для працівників, так і для роботодавців.

Слід пам’ятати, що працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати; виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування. Такий працівник  втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії. Адже тільки легально оформлений працівник, який, відповідно, матиме достатньо страхового стажу, отримає право на гідну пенсію.

Великі неприємності очікують й роботодавця. За встановлені порушення він отримає чималу суму штрафу за кожного неоформленого працівника. Адже це передбачено законом.

Тож вкотре звертаємо увагу, що роботодавець має укласти з працівником трудовий договір, повідомити про прийняття особи на роботу державну податкову службу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату в повному обсязі, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок.

Слід усвідомити, що незадекларована праця чинить суттєву шкоду, особливо в  період війни, коли кожна гривня є вагомим вкладом  в  обороноздатність нашої країни. 

Пам’ятайте! Задекларована праця допоможе захистити нашу країну, сприятиме розвитку економіки та зробить наше життя кращим!