Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці зміцнюють співпрацю з територіальними громадами та старостинськими округами

опубліковано 06 вересня 2023 о 10:48

Продовжується співпраця податківців Сумської області з головами територіальних громад. 

Нещодавно начальник Охтирського відділу оподаткування фізичних осіб  Головного управління ДПС у Сумській області Ольга СИЧ провела чергову робочу зустріч із керівництвом Охтирської ТГ,  на якій було обговорено питання щодо дотримання платниками податків норм діючого податкового законодавства.  

Особливу увагу посадовець звернула на основні положення Закону України № 3219 від 30.06.2023, яким  передбачено  обов’язок сплати єдиного податку, фінансову відповідальність за порушення застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках, а також часткову відміну мораторію на певні види перевірок, які можуть здійснювати контролюючі органи.

Ольга СИЧ наголосила, що обов’язок використання суб’єктами господарювання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще з 01 січня 2022 року, але на період воєнного стану штрафи не застосовувалися, а починаючи з 01.10.2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення, допущені при здійсненні розрахункових операцій, також звернулася із проханням широко інформувати членів громади щодо реєстрації РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

Під час зустрічі також розглянули питання особливостей застосування МПЗ, зокрема податківець пояснила, що МПЗ визначається контролюючим органом за податковою адресою фізичної особи по всім земельним ділянкам незалежно від місця їх розташування за 2022 рік у 2023 році. Якщо фізична особа передала в оренду (суборенду) земельну ділянку, то МПЗ визначається безпосередньо орендарями, користувачами таких земельних ділянок. Базою нарахування МПЗ є нормативно грошова оцінка земельної ділянки.

Начальник ДПІ зазначила, що зараз триває  роз'яснювальна робота серед громад щодо визначення, нарахування та подальшої сплати мінімального податкового зобов’язання. В застосуванні цієї норми, перш за все, мають бути зацікавлені громади, так як це їхні кошти, а тому необхідно дані норми законодавства доводити до своїх жителів.

Учасники зустрічі домовились продовжувати співпрацю щодо роз’яснення чинного податкового законодавства на території територіальної громади та в старостинських округах, які входять до складу громади.