Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гідне життя або життя без гарантій – вибір за вами

опубліковано 07 червня 2023 о 08:50

Заробітна плата є основним джерелом доходів українських громадян. Прикро, але у нашому суспільстві ще трапляються випадки її виплати у «конверті». 

«Тіньова» заробітна плата - це явище, що послаблює соціальний захист працівників, сприяє зменшенню бюджетних надходжень, руйнує суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто має неофіційну роботу та чиї трудові книжки залишаються неоформленими. 

Непорядні працедавці працевлаштовуючи, йдуть назустріч начебто в інтересах найманого працівника, який через економічну неграмотність остаточно не усвідомлює всієї глибини оману.

Громадяни, які поставлені в жорсткі рамки безробіття особливо під час воєнних дій, погоджуються на  умови роботодавця, а в результаті опиняються в ролі безправних виконавців. Це вигідно роботодавцю, та й працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. От тільки працівники не замислюються про наслідки, що їх очікують в майбутньому…

А наслідки можуть бути дуже невтішні - це перш за все, відсутність запису в трудовій книжці, що позбавляє працівників стажу та гідної пенсії. 

По - друге, у разі звільнення за скороченням штатів або ж при виникненні проблеми зі здоров’ям, працівник не має можливості отримати компенсаційні виплати або сплату за лікарняним листом. Отже, ніяких соціальних гарантій, ще й звільнити можуть без виплати вихідної допомоги. Як результат - найманець стає повністю беззахисним перед своїм працедавцем. 

Громадяни, які одержують зарплату у «конверті», мають ретельно зважити, скільки вони «зекономлять» та реально втратять у майбутньому, адже свого часу отримають пенсію тільки з офіційно нарахованої суми  заробітної плати. 

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує: шановні, перед тим, як дати згоду на трудові відносини без належного оформлення, ще не раз обміркуйте перш ніж зробити невірний крок. Вибір за вами – прийміть правильне рішення, що забезпечить ваше майбутнє.