Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мінімальна заробітна плата як соціальна гарантія держави

опубліковано 06 червня 2023 о 09:50

Заробітна плата для працюючої людини — це не тільки основне джерело доходів, а й отриманий дієвий державний захист. Громадяни мають знати, що держава завжди буде захищати соціальні і матеріальні інтереси тієї чи іншої працюючої людини. Але це стосується лише офіційно отриманої заробітної плати, з якої в повному обсязі  сплачені податки до Пенсійного та інших соціальних фондів, а виплати відображені й збережені у бухгалтерських звітах.

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що відповідно до ст. 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95- ВР «Про оплату праці» зі змінами та доповненнями (далі - Закон),  заробітна плата – це винагорода, обчислена у грошовому виразі, та яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі ст. 3 Закону мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Розмір мінімальної зарплати у  2023 році складає 6700 гривень.

Гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати визначені ст. 3 прим. 1 Закону. 

Оплата праці працівників підприємств здійснюється в першочерговому порядку.

Статтею 35 Закону передбачено, що контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють:  центральні органи виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та податкові органи.

Податківці наголошують, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці, тому контролюючі органи мають право здійснювати контроль за її нарахуванням та утриманням з її розміру податку на доходи фізичних осіб.