Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій МАЗУРЕНКО: власники земельних паїв з 1 січня 2023 року мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за кожен гектар сільськогосподарської землі

опубліковано 06 лютого 2023 о 13:53

Питання мінімального податкового зобов'язання сьогодні обговорюється у суспільстві досить активно. Що таке МПЗ? Хто є платниками та хто звільняється від МПЗ? Як звітувати за МПЗ? Які податки, збори, платежі та витрати включаються у рахунок сплати МПЗ?

На ці та інші питання коротко відповість виконуючий обов'язки начальника Головного управління ДПС у Сумській області Олексій МАЗУРЕНКО.

Питання

Олексію Володимировичу що таке МПЗ?

Відповідь

- У поточному році все частіше на устах -  мінімальне податкове зобов’язання, або скорочено — МПЗ, котре, якщо нічого не зміниться, цьогоріч стосуватиметься всіх, хто користується паями.

Простими словами, мінімальне податкове зобов’язання — це фактично мінімальна сума податків, яку сплачує кожен власник/користувач земельних ділянок віднесених до с/г угідь, а також ті, хто отримує доходи за виробництво, реалізацію сільгосппродукції.

Питання

Хто повинен платити?

Відповідь

Платниками МПЗ є :

власники земельних ділянок, віднесених до с/г угідь
користувачі, орендарі земельних ділянок віднесених до с/г угідь, які не передали ділянки в суборенду
користувачі земельних ділянок віднесених до с/г угідь на інших умовах (емфітевзис), які не передали ділянки в суборенду
Щоб визначити, хто конкретно повинен платити МПЗ, необхідно з’ясувати, чи перебуває земельна ділянка в офіційній оренді та, чи зареєстровано право на користування в Реєстрі речових прав.

Якщо земля знаходиться в офіційній оренді і її зареєстровано в Реєстрі речових прав, то платіжка щодо МПЗ прийде орендарю. Якщо така ділянка не перебуває в офіційній оренді і не зареєстровано право на користування в Реєстрі речових прав, то МПЗ сплачує власник землі.

Якщо ми хочемо жити, як живе цивілізований світ, якщо ми хочемо, щоб з нами рахувалися як з цивілізованою країною, то повинні платити всі — від найменшого і до найбільшого. Проти мінімального податкового зобов’язання ті, хто орендує землю без договорів, заробляє на ній, але ніяких податків не платить. Всі розуміють, що зараз чимало паїв перебуває в тіньовій оренді.  І ми всі хочемо, щоб Україна була процвітаючою європейською державою тож необхідно відмовлятися і від звички тіньової оренди у тому числі.

Питання

А чи є категорія власників чи користувачів, які звільняються від сплати МПЗ?

Відповідь

Так, від сплати МПЗ звільняються окремі власники та користувачі:

земельних ділянок, що використовуються дачними та садівничими кооперативами;
земель запасу
невитребуваних земельних часток (паїв)
земельних ділянок, які розміщені у Чорнобильській зоні
земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.
Також слід зазначити, що на 2023 рік діє звільнення від сплати МПЗ за ділянки, які розташовані на територіях:

де ведуться (велися) бойові дії
які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації
які засмічені вибухонебезпечними предметами
на яких наявні фортифікаційні споруди

Питання

Як правильно порахувати МПЗ?

Відповідь

Насамперед хочу акцентувати, що відповідно до закону, нараховується мінімальне податкове зобов’язання за попередній рік. У 2023-му треба буде платити за 2022-й, приміром.

Обчислується МПЗ за формулою: нормативна грошова оцінка (НГО) 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації множиться на площу земельної ділянки, потім — на коефіцієнт «К», який становить 0,05 і на кількість календарних місяців, протягом яких ділянка перебувала у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Отриманий добуток – сума до оподаткування, яку потрібно буде сплатити.  Якщо нормативну грошову оцінку конкретної ділянки не проведено, використовується НГО 1 гектара ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації.

Якщо пай складається із кількох різних ділянок, обраховуємо податок для кожної з них і додаємо.

До речі, для ФОП — платників єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», коефіцієнт «К» застосовується у половинному розмірі.

Питання

А можна трішки розширено щодо розрахунку для ФІЗОСІБ, які не є ФОП?

Відповідь

Для таких фізосіб МПЗ і відповідна різниця розраховуються згідно з нормами п. 170.14 ПКУ – податковими органами за місцем податкової адреси фізосіб, за умови, що земельні ділянки не передані в користування іншим особам.

У разі передачі таких земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі відповідних договорів, МПЗ і відповідна різниця розраховується не для фізосіб, а для тих осіб, які використовують ділянки (див. пп. 170.14.2 ПКУ).

У разі позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків податкова служба має надіслати фізособі у строк до 1 липня року, наступного за звітним, ППР, в якому наводиться детальний розрахунок (див. пп. 170.14.3 ПКУ).

Порядок дій фізособи, яка буде не згодна з розрахунком, наведено в пп. 170.14.6 ПКУ.

Якщо за результатами звірки виявлено розбіжності між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем завершення звірки, зобов’язаний скасувати (відкликати) таке податкове повідомлення-рішення та у разі потреби надіслати (вручити) платнику податку нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку, складене з урахуванням результатів проведеної звірки.

Питання

Поясніть платникам, які податки, збори, платежі та витрати включаються у рахунок сплати МПЗ?

Відповідь

У рахунок сплати МПЗ включаються такі сплачені податки, збори, платежі та витрати:

Податок на прибуток або Єдиний податок
ПДФО та ВЗ з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, сплачених за придбання товарів у фізичних осіб)
ПДФО та ВЗ з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок с/г призначення
ПДФО і ВЗ з доходів від продажу власної сільгосппродукції (для фізичних осіб)
Рентна плата за спеціальне використання води
Земельний податок за земельні ділянки, віднесені до с/г угідь
20% витрат на сплату орендної плати за землі віднесені до с/г угідь, орендодавцями яких є юридичні особи, та/або які перебувають у державній чи комунальній власност

Питання

Як звітувати за МПЗ?

Відповідь

Юридичні особи та ФОП будуть зобов’язані у складі податкової декларації за рік подавати додаток з розрахунком загального МПЗ за 2022 рік.

Звичайним людям не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Замість них податкова до 1 липня поточного року самостійно визначатиме розмір загального МПЗ і надсилатиме Податкове повідомлення-рішення (далі — ППР).

Ті, хто отримав ППР від податкової, має сплатити визначену суму МПЗ протягом 60 днів із дня вручення. Хто не згоден із розрахунком МПЗ має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППР.

Зверніть увагу, якщо ви передаєте земельну ділянку в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Питання

Чи передбачена яка відповідальність за несплату МПЗ?

Відповідь

Податковим законодавством не вставлено окремої відповідальності щодо МПЗ, але у разі несплати або несвоєчасної сплати МПЗ будуть застосовуватись штрафні санкції, передбачені статтею 123 та 124 Податкового кодексу.

Питання

На чому додатково Ви б хотіли акцентувати у розрізі цього актуального на сьогодні питання?

Відповідь

Слід мати на увазі, що Закон 1914-IX в першу чергу торкнеться фермерів-одноосібників і селян, які здають ділянки (паї) в неофіційну оренду. Якщо людина має земельну ділянку поза населеним пунктом, то, найімовірніше, вона має сплатити МПЗ.

І наостанок хочу зазначити, що впровадження МПЗ стане значним стимулом для багатьох селян здавати власні земельні ділянки в оренду або продавати їх, оскільки незалежно від того, використовується така ділянка поза населеним пунктом чи ні, все одно є обов’язок щодо сплати МПЗ.