Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Довідку-підтвердження статусу резидента можна буде отримати онлайн

опубліковано 23 листопада 2022 о 11:00

Сумська державна податкова інспекція повідомляє, що з 01.11.2022 року набрав чинність наказ «Про затвердження форми довідки-підтвердження та Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів» від 19.08.2022 року №248 яким змінено форма Заяви про підтвердження резидентського статусу для уникнення подвійного оподаткування та затверджена нова форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм

Порядок визначає процедуру видачі довідки-підтвердження платнику податків юридичній або фізичній особі, яка є резидентом України у розумінні ПКУ та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, з метою застосування цих договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі.

Надання Довідки або підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, здійснюється безоплатно на підставі заяви платника податків за формою, наведеною у додатку до цього Порядку.

Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання Заяви на отримання Довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу. Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених розділом II Кодексу.

Контролюючий орган перевірить дані, зазначені у Заяві, зокрема на відповідність ПКУ та відповідному міжнародному договору України. Платник податку може надати документи і відомості, що підтверджують зазначені у Заяві підстави для визначення його статусу резидента України для уникнення подвійного оподаткування.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.