Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Шосткинській ДПІ інформували про використання національного класифікатору України «Класифікація видів економічної діяльності» у практичній діяльності підприємців

опубліковано 15 травня 2024 о 14:42

15 травня 2024 року керівник Центру обслуговування платників (ЦОП) Шосткинської ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області Кужельна Наргуль Рахманівна провела робочу зустріч з місцевим підприємцем.

Під час зустрічі було розглянуто питання щодо кодів видів економічної діяльності (КВЕД), які використовує підприємець у своїй роботі.

Наргуль Рахманівна детально роз'яснила підприємцю:

Процедуру зміни кодів КВЕД у разі потреби.


Важливість правильного підбору кодів КВЕД для ведення бухгалтерського обліку та оподаткування.
Можливі наслідки використання невідповідних кодів КВЕД.
Посадовець також акцентувала, що відповідно до частини першої ст. 19 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV (зі змінами та доповненнями) суб’єкти господарювання мають право без обмежень самостійно здійснювати господарську діяльність, що не суперечить законодавству.

Також вона наголосила, що види економічної діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010 є обов’язковими для:

      - зазначення їх у заяві про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування у разі обрання суб’єктом господарювання першої-третьої групи платника єдиного податку (п.п. 5 п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями);

      - визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності (п. 3 Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 2012 року № 237) тощо.

Податковим кодексом України не передбачено прямої норми щодо притягнення до відповідальності суб’єкта господарювання, який не змінив з 01.01.2014 види економічної діяльності на основі КВЕД ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010 та порекомендували присутнім у разі необхідності КВЕД ДК 009:2005 замінити на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010 шляхом внесення змін до ЄДР.

Підприємець отримав чіткі та вичерпні відповіді на всі свої запитання.

Підсумовуючи зустріч Наргуль Рахманівна зауважила, що ЦОП Шосткинської ДПІ завжди готовий надати консультації та допомогу підприємцям з будь-яких питань, що стосуються податкового законодавства.