Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шосткинські податківці провели семінар «ФОП: як правильно обрати групу для своєї справи »

опубліковано 07 травня 2024 о 13:27

Одним із пріоритетних напрямів роботи Шосткинської ДПІ  Головного управління ДПС у Сумській області є  забезпечення  практичної  та інформаційної  підтримки підприємницької діяльності. 


Під час чергової зустрічі з платниками податків в Шосткинському  просторі «Вільна» начальником  Шосткинської ДПІ  Головного управління ДПС у Сумській області Наргуль Кужельною проведено семінар  на тему «ФОП: як правильно обрати групу для своєї справи». 

Під час заходу  начальник  ДПІ розповіла присутнім, що відкриття власного бізнесу – це відповідальний крок.  Звернула увагу на  переваги ведення бізнесу у статусі ФОП. Повідомила, як визначити систему оподаткування після вибору  КВЕДу.  Присутні  дізналися, що від обраних видів діяльності  залежатиме і система оподаткування.  

Сьогодні в Україні використовується дві системи оподаткування для ФОП: загальна та спрощена (єдиний податок).

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ об’єктом оподаткування на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Підприємці на спрощеній системі оподаткування сплачують єдиний податок (ЄП) – фіксовану суму чи відсоток від обсягу доходу.

Спрощена система дозволяє підприємцю значно спростити ведення діяльності за рахунок меншої кількості звітів, податків, що сплачуються та їх розмірів. Але вона також має свої обмеження.

Податківець  повідомила  про найбільш актуальні питання стосовно особливостей застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особами – підприємцями. 

Фахівець  податкової   закцентувала  увагу слухачів на максимальне використання електронних сервісів ДПС, зокрема розповіла, що за допомогою Загальнодоступного інформаційно-довідкового  ресурсу (ЗІР),  кожен платник податків в режимі online може дізнатися офіційну позицію ДПС з найактуальніших питань оподаткування. Цим сервісом можуть скористуватися не лише досвідчені фахівці бухгалтерських та фінансових служб підприємств, а й підприємці-початківці.

Також  нагадала  про переваги подання звітності в електронному вигляді та повідомили, що платники в разі необхідності можуть отримати кваліфіковану практичну допомогу податківців щодо використання електронних сервісів ДПС України.