Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Роменській ДПІ інформували про подання повідомлення за ф.№ 20-ОПП

опубліковано 26 лютого 2024 о 11:53

У Роменській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Сумській області провели зустріч з платниками податків, на якій інформували про порядок подання повідомлення за формою № 20-ОПП, а саме: «Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність». 

З метою проведення податкового контролю відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). 

Податківці повідомили, що платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та повідомити про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи  відкриття  об’єкту  оподаткування повідомлення  за формою №20-ОПП. 

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів.  

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, в тому числі  стану об'єкта оподаткування,  платник податків повинен подати повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Податківцями Роменської ДПІ наголошено, що подання повідомлення за формою № 20-ОПП є одним із ключових індикаторів реальності здійснення господарської діяльності платником податків. 

Повідомлення за формою.№ 20-ОПП можна подати через «Електронний кабінет платника податків» засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та про «Електронні довірчі послуги».     

Крім того, присутнім довели до відома інформацію про сучасні можливості комунікацій з податківцями. А саме, Комунікаційна податкова платформа Головного управління ДПС у Сумській області – це ефективний майданчик для якісної комунікації з громадськістю та бізнес-спільнотою нашого регіону. 

Мета її створення та функціонування – забезпечення нового формату взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю та платниками податків, який  надає дієву допомогу бізнесу в оперативному розв’язанні актуальних питань застосування податкового законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС України.

Саме для зв’язку з учасниками платформи Сумщини створено окрему скриньку, на яку можна надсилати звернення: sumy.ikc@tax.gov.ua та звернутися із пропозиціями щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою між податківцями та бізнес-спільнотою.