Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про дотримання законодавства щодо застосування РРО/ПРРО під час зустрічі у Сумській ДПІ

опубліковано 06 жовтня 2023 о 08:35

 На початку жовтня у Центрі обслуговування платників Сумської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Сумській області була проведена чергова зустріч з платниками податків щодо актуальних питань податкового законодавства. 

Відповідно до вимог Податкового кодексу України з 1 січня 2022 року фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку ІІ - IV груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (послуг), зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО.

ПРРО - це програмний продукт, який надає можливість здійснювати розрахункові операції в електронній формі. ПРРО має низку переваг перед класичними касовими апаратами, зокрема: 

- можливість використання на будь-якому пристрої (смартфоні, планшеті, комп'ютері);

- простота в установці та використанні;

- низька вартість.

Начальник Сумської ДПІ Валентина Мелікова повідомила про пакет документів, який  необхідно надати суб’єктам господарювання для реєстрації та скасування РРО/ПРРО та розповіла про послідовність дій платника при скасуванні РРО чи ПРРО у разі закриття суб’єкта підприємницької діяльності. 

Виступаюча акцентувала увагу, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» поновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.