Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шосткинські податківці провели лекцію «Довідка про доходи, як її отримати»

опубліковано 14 квітня 2023 о 14:03

Під час зустрічі з платниками податків в Шосткинському  просторі «Вільна» начальником    Шосткинської ДПІ Наргуль Кужельною  та  головним  державним інспектором Оксаною Саюк  проведено лекцію на тему «Довідка про доходи, як її отримати».

Звернули увагу присутніх, що фізична особа – платник податків може отримати відомості з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків  в один із таких способів:

-         у паперовому вигляді – шляхом звернення особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою;

-         в електронному вигляді – шляхом надсилання запиту щодо отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (cabinet.tax.gov.ua) (далі – Електронний кабінет)

Податківці  ознайомили присутніх з алгоритмом  дій фізичної  особи, яка має кваліфікований електронний підпис, для направлення запиту про отримання відомостей з ДРФО – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді через меню «ЕК для громадян» «Електронного кабінету платника».  

Працівники ДПІ   під час заходу надали практичні рекомендації щодо   надсилання  запиту про отримання відомостей про доходи  та отримання відповіді  з Державного реєстру за допомогою Електронного кабінету. 

Зазначили, що переглянути відправлений Запит можливо у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» та відповідь на нього за формою F1401803 «Вiдомостi з Державного реєстру фiзичних осiб – платникiв податкiв про суми виплачених доходiв та утриманих податкiв вiдповiдь на запит у електронному виглядi» – у вкладці «Вхідні» меню Вхідні/вихідні документи». 

Середня тривалість обробки Запиту складає близько 30 хвилин. При цьому Запит може бути сформований починаючи з I кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (запит формується поквартально, тому загальна кількість кварталів, яка вказується в запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів). 

Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення. 

Фізична особа – платник податків засобами Електронного кабінету може отримати у відповідь на запит відомості з Державного реєстру про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчені кваліфікованою електронною печаткою ДПС.

Електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом паперового документа, виданого контролюючим органом.

Інструкція щодо дій користувача для отримання такого електронного документа знаходиться на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/ у приватній частині Електронного кабінету розділі: Допомога → ЕК для громадян → Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Перевірити достовірність електронного документа можна через вебпортал Центрального засвідчувального органу у розділі: Довірчі послуги → Перевірити підпис за посиланням http://czo.gov.ua/verify. Одержувач документа отримує можливість ідентифікувати підписувача документа та перевірити цілісність електронного документа.

Фахівці податкової   закцентували  увагу слухачів на максимальне використання електронних сервісів ДПС. 

Також  нагадали  про переваги подання звітності в електронному вигляді та повідомили, що платники в разі необхідності можуть отримати кваліфіковану практичну допомогу податківців щодо використання електронних сервісів ДПС України. 

Проведення таких навчань допомагає платникам податків максимально використовувати можливості Електронного кабінету та сервісів ДПС України.