Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Глухівська ДПІ звертає увагу платників податків на проблемні питання щодо наявності податкового боргу

опубліковано 10 квітня 2023 о 10:35

Глухівська ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників податків на проблемні питання щодо наявності податкового боргу. Адже податковий борг – це не тільки приватна справа окремого платника, це проблема загальнодержавного значення, оскільки податковий борг є тими грошима, які не надійшли до державного та місцевих бюджетів та не зможуть бути використані для здійснення вкрай важливих бюджетних видатків. 

Особливо це актуально сьогодні, в період  воєнного стану, коли кожен платник повинен забезпечувати фінансову сторону життєдіяльності держави і наповнювати бюджет, підтримувати Збройні Сили України. Саме завдяки своєчасному виконанню платниками податкових зобов’язань відбувається не лише захист територіальної цілісності нашої країни, а й забезпечується її фінансова стабільність.

Звертаємось до платників з проханням бути сумлінними, а тих,  хто має можливість у цей складний час – сплачувати податки наперед або ж по яких настає термін сплати. У разі виникнення питань – звертатися до податкової служби з  метою попередження  штрафів та перевірок.

Нагадуємо, що платники податків завжди можуть отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу, скориставшись Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, або ж звернувшись за телефонами до фахівців управління по роботі з податковим боргом чи Центрів обслуговування  за місцем реєстрації як платника податків.

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Суми заборгованості перед бюджетом позначено червоним кольором.

Добровільна та своєчасна сплата податків, недопущення утворення податкового боргу сприяє піднесенню економіки нашої країни та дає можливість платнику уникнути таких процедур, як опис майна в податкову заставу, стягнення коштів боржника, продаж його майна, стягнення дебіторської заборгованості, що передбачено нормами Податкового кодексу. 

Водночас, звертаємо увагу, що Законом № 2118–IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану" платників податків звільнено від відповідальності у разі неможливості виконання своїх податкових обов’язків.

Однак, після припинення дії воєнного стану платники одразу зобов’язані виконати свої податкові зобов’язання.

Тож слід розуміти, що введення воєнного стану не звільняє платників податків від сплати грошових зобов'язань. Будь-які послаблення є лише відтермінуванням, а не звільненням від їх виконання.