Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Роменщини навчають порядку включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції

опубліковано 23 грудня 2022 о 10:11

 Днями,  в приміщенні  Роменської державної  адміністрації   відбулася нарада  керівників громад Роменського району  Сумської області.

У заході взяла участь начальник Роменської ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області Катерна Світлана, яка  повідомила присутніх про зміни в законодавстві щодо включення фізичних осіб - благодійників до Реєстру волонтерів, а саме:

З 11.12.2022  набрали чинності Закони України від 16 листопада 2022 року № 2747-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами» та  № 2757-IX «Про внесення змін до пункту 21 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» щодо удосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації» (далі – Закон № 2757).

Відповідно до вимог Закону № 2757 спрощено процедуру включення фізичних осіб – благодійників до  Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (далі – Реєстр волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО).

Виступаюча проінформувала, Реєстр волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО формується на основі вже діючого реєстру, тому фізичним особам – благодійникам, які вже до нього включені, повторно подавати заяви для включення до Реєстру волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО не потрібно. Дата включення фізичної особи – благодійника до цього реєстру не змінюється.

Законом № 2757 скасовано  положення щодо обов’язкового подання заявником  (фізичною особою-благодійником) разом із заявою про включення до Реєстру  волонтерів  копій документів про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер (фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий органі мають відмітку у паспорті) та довідки з банку щодо відкриття на ім’я волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

Користуючись нагодою, головний податківець Роменщини нагадала про способи подання заяви, а саме – це можна зробити особисто, поштою або через уповноважену особу, проте   відповідно до Закону № 2757 створено правові підстави для подання заяви в електронній формі, у тому числі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – портал Дія).

ДПС наразі здіснює технічну реалізацію можливості подання заяви в електронній формі – засобами порталу Дія, Електронного кабінету чи засобами комунікацій.

З набранням чинності Закону № 2747 за умови, що благодійник – фізична особа зареєструється у Реєстрі волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення НБО до 01 січня 2023 року, сума благодійної допомоги, отриманої таким благодійником – фізичною особою у період з 24 лютого 2022 року, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого благодійника.

Наприкінці зустрічі її учасники були повідомлені, що задля отримання консультацій з питань включення фізичних осіб – благодійників до Реєстру волонтерів, вони можуть звернутися до територіальних податкових органів за наступними номерами телефонів:

(05448) 5-31-75 Роменська ДПІ,

(05455) 5-21-98 Недригайлівська ДПІ,

(25442) 5-11-47 Липоводолинська ДПІ.