Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання одноразового (спеціального) добровільного декларування під час зустрічі з платниками податків

опубліковано 04 серпня 2022 о 12:13

  Керівник Шосткинської  ДПІ Головного управління  ДПС у Сумській  області Наргуль Кужельна  провела зустріч з відвідувачами ЦОП, під час якої обговорила питання запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Зокрема, присутні дізналися про категорію осіб, які можуть скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування, що є об’єктами декларування та які існують ставки збору.

Учасників зустрічі  ознайомлено з об’єктами декларування, ставками оподаткування, бланком декларації та зразком її заповнення, переліком осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Крім того, учасників повідомили, що при сплаті особою усіх необхідних зборів, держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. Крім того, гарантується нерозголошення державними органами та їх посадовими особами відомостей, що містяться в одноразових добровільних деклараціях, без відповідного рішення суду.

Начальник ДПІ звернула увагу,  що до 31 серпня 2022 року включно можна скористатися перевагами одноразового добровільного (спеціального) декларування та легалізувати неоподатковані доходи за зниженими ставками відповідного збору. Декларант, який має намір скористатися одноразовим добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи, до 01 вересня 2022 року  має право добровільно подати до контролюючого органу Декларацію в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади. Декларації подаються безпосередньо декларантами й виключно в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків. Платник податків, який бажає добровільно декларувати, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки. Для цього законодавчо відведено термін - протягом 60 днів.

Також дізналися учасники зустрічі про інформаційні джерела на яких розміщуються інформаційно - роз’яснювальні матеріали із зазначеної тематики.

На cубсайті вебпорталу Державної податкової служби України в банері «Одноразове добровільне декларування» https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya розміщено інформаційні повідомлення, роз’яснення для платників, приклади заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації тощо. Також на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області можно  отримати усю необхідну інформацію.