Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення платіжної інструкції - реквізит «Фактичний платник»

опубліковано 25 липня 2024 о 13:38

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що у зв’язку із прийняттям Закону України «Про платіжні послуги»,  який створив умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022, Правлінням Національного банку прийнято постанови від 16.09.2021 № 93 «Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України» та від 29.07.2022 № 163 «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг». 

Відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 року № 163, реквізит «Фактичний платник» заповнюється у випадках коли  платник ініціює платіжну операцію за фактичного платника (тобто за іншу особу). В інших випадках реквізит «Фактичний платник» платником не заповнюється. 

Приклади: 

-юридичні особи (далі – головні підприємства) під час сплати податків, зборів, інших  платежів та єдиного внеску за філії (у випадках, передбачених Податковим кодексом України) в обов’язкових реквізитах платіжної інструкції заповнюють реквізит «Код платника» (податковий номер головного підприємства) та реквізит «Код фактичного платника» (податковий номер філії). 

-підприємці та  громадяни  під час сплати податків, зборів, інших  платежів та єдиного внеску за допомогою каси надавачів платіжних послуг або технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) у реквізиті «Код фактичного платника» платіжної інструкції зазначають власний податковий номер. Разом з цим, надавач платіжних послуг у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.