Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги органів місцевого самоврядування!

опубліковано 15 липня 2024 о 12:42

Згідно з повноваженнями, наданими органам місцевого самоврядування пунктом 12.3 статті 12 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Інформація щодо прийнятих рішень відповідно до вимог підпункту 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу надається до контролюючих органів щороку не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Згідно з підпунктом 12.3.3 пункту 12.3 статті 12 Кодексу зведена інформація про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та/або зборів на відповідних територіях, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги оприлюднюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (ДПС), не пізніше 25 вересня поточного року на своєму офіційному вебсайті.

Звертаємо увагу на те, що згідно з пунктом 12.5 статті12 Кодексу платники місцевих податків та зборів при визначенні своїх податкових зобов’язань можуть використовувати зведену інформацію, розміщену на офіційному веб-сайті ДПС. Такі платники звільняються від відповідальності у разі, якщо у зведеній інформації, розміщеній на офіційному веб-сайті, виявлено помилку, що містить розбіжності між даними контролюючих органів та даними офіційно оприлюдненого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів або про внесення змін до таких рішень.

Зазначаємо, що справляння податків і зборів здійснюється відповідно до вимог податкового законодавства. Складовою частиною податкового законодавства є рішення органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими Кодексом, офіційно оприлюднене рішення є нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами (стаття 3, пункт 12.5 статті 12 Кодексу).

Для визначення податкових зобов’язань з місцевих податків і зборів платники мають застосовувати податкові ставки, визначені рішеннями органів місцевого самоврядування.

Використання платниками зведеної інформації щодо податкових ставок з місцевих податків і зборів, розміщеної на офіційному вебпорталі ДПС, запроваджено для спрощення та зручності платників.

З метою упередження можливості неправильного застосування платниками місцевих податків і зборів податкових ставок звертаємося до органів місцевого самоврядування з проханням здійснити заходи щодо перевірки достовірності даних зведеної інформації,  розміщеної на офіційному вебпорталі ДПС, з даними прийнятих рішень.

Про виявлені розбіжності просимо повідомляти контролюючі органи.

Де саме розміщено відповідну інформацію?

Cтавки місцевих податків та зборів: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/ 

https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/stavki-mistsevih-podatkiv-ta-zboriv/sumska-oblast