Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мінімальне податкове зобов'язання для землевласників: як провести звірку та сплатити податок

опубліковано 15 липня 2024 о 10:15

Головне управління ДПС у Сумській області  нагадує, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків-фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання (далі –  МПЗ).   

Відповідно до п. 64 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі – Кодекс) першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.   

Платниками у частині мінімального податкового зобов'язання є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.1 1 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).     

Сплата МПЗ - обов’язкова як для юридичних, так і фізичних осіб. Кошти сплаченого МПЗ зараховують до бюджету громади, на території якої знаходиться земельний наділ.   

Фізичні особи-землевласники та землекористувачі, які отримали податкові повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов’язання, можуть провести звірку з питань достовірності нарахувань у державних податкових інспекціях області за місцем своєї податкової адреси.   

Для якісної звірки варто надати правовстановлюючі документи на землю, або копії договорів, що підтверджують відчуження чи передачу майна.