Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційне працевлаштування забезпечує захист соціальних інтересів працівників, гарантує право на соціальні виплати, а з настанням пенсійного віку - повне й своєчасне пенсійне забезпечення

опубліковано 26 квітня 2024 о 10:39

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що роботодавець, який наймає працівника на роботу зобов’язаний виконати певні дії для його офіційного працевлаштування: 

перший та найважливіший крок - укладення трудового договору між вами (роботодавцем) та працівником. Цей документ має чітко визначати всі умови праці, такі як робочий графік, заробітна плата, права та обов'язки сторін, строк дії договору тощо;

видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу;          

повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.

Крім того, в трудовій угоді в обов’язковому порядку необхідно передбачити  форму оплати праці, врахувавши, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (у 2023 році це 6700 гривень). При виплаті місячної заробітної плати роботодавець зобов’язаний з нарахованої заробітної плати найманого працівника утримати та перерахувати до бюджету: 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб, 1,5 відсотка військового збору та сплатити 22 відсотки єдиного соціального внеску.

Роботодавець має забезпечити права та захист працівника відповідно до чинного законодавства.

Одні з головних прав - дотримання норм щодо робочого часу, оплати праці, відпусток, та інші соціальні та трудові права.

Зосереджуємо увагу, що за порушення трудового законодавства, а це робота найманця без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо, законодавчо передбачені значні суми штрафних санкцій. 

Нагадуємо, що офіційне працевлаштування забезпечує захист соціальних інтересів працівників, гарантує право на соціальні виплати, а з настанням пенсійного віку - повне й своєчасне пенсійне забезпечення. 

Забезпечення офіційного оформлення найманого працівника є важливим етапом для створення стійких і довірливих трудових відносин. Дотримання цих кроків гарантує як вам, так і вашому працівнику безпечну та стабільну робочу діяльність, а також сприяє розвитку ділового співтовариства.