Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості складання декларації акцизного податку суб’єктом господарювання

опубліковано 26 квітня 2024 о 12:44

Особливості складання декларації акцизного податку суб’єктами господарювання які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів (алкогольні напої)

Відповідно до абзацу першого п. 2 розд. І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 14), особи, визначені ст. 212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) як платники акцизного податку, складають та подають декларацію акцизного податку (далі – Декларація).

Підпунктом 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) передбачено, що платниками акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Відповідно до п. 6 розд. ІІ Порядку № 14 у Декларації зазначаються платники, перелік яких визначено статтею 212 розділу VI Кодексу.
Для зазначення виду платника акцизного податку у відповідній клітинці рядка 05 загальної частини Декларації, що відповідає визначеному підпункту пункту 212.1 статті 212 розділу VI Кодексу, згідно з яким суб’єкт господарювання є платником акцизного податку, в обов’язковому порядку проставляється позначка "Х", для суб’єктів господарювання які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів це клітинка «212.1.11».

 

Пунктом 7 розд. ІV Порядку № 14 передбачено заповнення, зокрема, платниками акцизного податку, визначеними п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 ПКУ Розділу Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а також виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» Декларації, в якому зазначаються податкові зобов’язання акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, розраховані окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад,  затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 (далі – Код території) відповідного місця здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

 

Докладніше https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya/aktsizniy-podatok/poryadok-skladannya-ta-podannya-deklaratsii-aktsiznogo-podatku/77994.html