Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що таке переплата з податків?

опубліковано 28 лютого 2024 о 15:45

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що переплата з податків виникає, зокрема, в результаті помилкового або надмірного перерахування грошових зобов'язань. 

Так, відповідно до норм  Податкового кодексу України (далі – ПКУ):

- помилково сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату надійшли до відповідного бюджету та/або на єдиний рахунок від юридичних осіб (їх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи) або фізичних осіб (які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності або не мають такого статусу), що не є платниками таких грошових зобов'язань, та у випадках, передбачених статтею 35¹ ПКУ  (пп. 14.1.182 ПКУ);

- надміру сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету або на єдиний рахунок понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (пп. 14.1.115 ПКУ).

Згадані суми грошового зобов'язання повертають платнику відповідно до  ст. 43 ПКУ, крім випадків, коли платник податків має податковий борг.