Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю начальника управління   економічного аналізу  Головного управління ДПС у Сумській області Юлії Власенко  на тему: «Підвищення рівня добровільної сплати податків  та формування   податкової культури в суспільстві»

опубліковано 14 лютого 2024 о 11:34

Наприкінці минулого року  в Україні стартувала  національна інформаційна кампанія, яка спрямована на підтримку сплати податків. 

Державна податкова служба України підтримує соціальну ініціативу держави і долучається до національної інформаційної кампанії. 

Інформаційна кампанія спрямована на підвищення рівня добровільної сплати податків, формування податкової культури в суспільстві, що сприятиме зростанню надходжень до бюджету, які необхідні для забезпечення української армії та обороноздатності нашої держави. 

Підвищення рівня добровільної сплати податків  та формування   податкової культури в суспільстві є важливим завданням для Головного управління ДПС у Сумській області. Ця робота спрямована на те, щоб платники податків Сумщини розуміли свої обов’язки та права, а також усвідомлювали важливість сплати податків.

Про порядок сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску, переваги  для платників, які при здійсненні розрахунків з бюджетом використовують єдиний рахунок,  заповнення  платіжних інструкцій та інші питання сьогодні поговоримо  з начальником управління   економічного аналізу  Головного управління ДПС у Сумській області Юлією Власенко.

Питання: Які переваги  використання єдиного рахунку для сплати податків?   

Відповідь: Єдиний рахунок - це рахунок, який платник податків може відкрити за власним бажанням та використовувати його для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Перехід на єдиний рахунок спрощує процес сплати податків, зборів, інших платежів, що контролюються ДПС, та єдиного внеску.

Використання єдиного рахунку скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів на перерахування коштів. 

Через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Нагадую, для того, щоб перейти на єдиний рахунок, платникам необхідно здійснити наступні кроки.

Перший – подати через Електронний кабінет «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J1307001 – для юридичних осіб, за формою F1307001 – для фізичних осіб.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок (квитанція містить інформацію про реквізити єдиного рахунку).

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку. 

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

Питання: Де взяти  реквізити для сплати податків, зборів та платежів?

Відповідь: Звертаю увагу платників податків Сумської області на те, що актуальні реквізити для сплати податків, зборів, платежів до державного, місцевих бюджетів та єдиного внеску розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області в розділі «Рахунки для сплати платежів» за посиланням  https://sumy.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/. 

Питання: Як отримати витяг щодо стану розрахунків  платника з бюджетом?

Відповідь: Найшвидший та  найпростіший спосіб це скористатися Електронним кабінетом. 

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua. Платник податків має право надіслати Запит за формою «F/J1300203» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету. У вікні «Заяви, запити для отримання інформації» можливо встановити відповідний період. Зі списку документів обирається Запит (F/J1300203) та обирається відповідний територіальний орган ДПС (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації). Збережений документ необхідно підписати та відправити до органу ДПС. 

Відповідь на запит платнику податків надсилається через електронний кабінет у вигляді витягу з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами. Витяг можна переглянути та завантажити у режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Якщо відсутня можливість скористатися послугами Електронного кабінету, звичайно, можна звернутись із відповідним запитом, щодо стану розрахунків з бюджетом, до Головного управління ДПС у Сумській області. 

Питання: Як заповнюється реквізит «Призначення платежу» в платіжці  на сплату податків та ЄСВ?

Відповідь: Звертаю увагу, що  юридичні особи, фізичні особи – підприємці та громадяни при сплаті податкових платежів та єдиного внеску заповнюють у платіжній інструкції всі обов’язкові реквізити.

Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 (далі – Порядок № 148).

Зокрема, зосереджую увагу на особливостях заповнення платниками податків платіжних інструкцій, а саме використовується  виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису»:

 "Код виду сплати" - платник заповнює код виду сплати, згідно з додатком 1 Порядку №148;

"Додаткова інформація запису" - платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб'єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов'язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Питання: Як повернути  помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов'язань?

Відповідь: Хочу зауважити, що  платник податків має право на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені відповідно до статті 43 Податкового кодексу України.
Обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання та пені є подання платником заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Заява подається платником до територіального органу ДПС виключно в електронній формі через сервіс «Електронний кабінет» з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

У заяві платник зазначає назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за яким кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім'я якого відкрито рахунок), та визначає напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються: на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету; на поточний рахунок платника податку в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання); у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість у порядку, визначеному пунктом 200 1.5 статті 200 1 Податкового кодексу України, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою про повернення надміру сплачених податкових зобов'язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів, - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

У разі повернення з єдиного рахунка помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені платник податків у заяві зазначає суму, дату сплати і реквізити з платіжної інструкції, за якими кошти перераховано на єдиний рахунок, та поточний рахунок платника податку в установі банку, на який необхідно повернути такі кошти.

Наприкінці нашої розмови, щоб Ви хотіли  порадити платникам?

Користуючись нагодою, вважаю за необхідне дати кілька порад для платників податків, які хочуть підвищити свою податкову культуру та рівень обізнаності: 

Цікавтеся  податковим законодавством та податковою   політикою.  Будьте в курсі актуальних змін у податковому законодавстві.  Приймайте участь в навчаннях та тренінгах з питань оподаткування.

Користуйтися каналами «гарячих телефонних ліній», які працюють у Головному управлінні ДПС у Сумській області за різними напрямами податкового законодавства.

Памятайте,  підвищення податкової культури та рівня обізнаності платників є важливим фактором для забезпечення ефективної податкової системи, що сприяє зміцненню економічної безпеки  нашої держави та підвищенню добробуту громадян.