Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нюанси декларування майнового стану та доходів за 2023 рік на податковій «гарячій лінії»

опубліковано 01 лютого 2024 о 11:19

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія щорічного декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року.

Нагадуємо платникам податків Сумщини, що з метою надання допомоги платникам податків при Головному управління ДПС у Сумській області діють «гарячі лінія» за номерами: 68-50-25 та 68-52-24.

Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Сумській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. 

  На запитання платників податків відповідала начальник управління оподаткування фізичних осіб Ірина ЛЕГО.

Під час телефонного спілкування посадовець інформувала про те, хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи; як правильно  заповнити декларацію про іноземні доходи; про строки подання та сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи тощо.

Абонентам було повідомлено, що з 01 січня 2024 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація). У декларації, зокрема, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф3 до декларації).

 «Щодо отримання відомостей про доходи, то це можна зробити за допомогою звичайного смартфона. Потрібно лише завантажити в App Store/Google Play мобільний застосунок «Моя податкова», ідентифікуватися онлайн з використанням КЕП або хмарного підпису. Потім у розділі «Послуги» обрати «Отримати відомості про суми виплачених доходів», вказати необхідний період та отримати результат. Це дуже швидко та зручно», - повідомила посадовець та запросила скористатися сучасною можливістю.  

Телефонні абоненти мали можливість отримали інформацію про порядок подання декларації без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. Їм було повідомлено, що в Електронному кабінеті платника на вебпорталі ДПС створено та функціонує електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

«Сервіс є оптимально простим та надає можливість, визначивши лише період звітного року, отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку інформацію про нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. За його допомогою можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів,  які використовують право на податкову знижку, створена  можливість додавання копій первинних документів», - повідомила Ірина Вікторівна.

Але є одна умова: для роботи із зазначеним сервісом необхідно мати електронний ключ, який можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.  

Охочих подати декларацію з метою отримання податкової знижки проінформували, що це можна зробити за допомогою мобільного застосунку ДПС «Моя податкова» та порадили при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової  знижки   через   застосунок   попередньо  ознайомитися з відеороликом від ДПС «Мобільний застосунок «Моя податкова», а саме: «Подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)».

Учасники сеансу телефонної «гарячої лінії» в черговий раз мали можливість переконатися, що таке спілкування вкрай необхідне, коли абонент отримує фахову та вичерпну відповідь на конкретне власне запитання. 

Додатково нагадуємо платникам телефони за якими можна отримати інформаційну підтримку відносно декларування в районах Сумщини: 

Суми (0542)  70-17-15; 70-17-47

Конотоп ( 054 47) 6-68-98

Ромни   (054 48)  5-13-59

Охтирка ( 054 46)  3-10-45

Шостка    ( 054 49)  2-21-88.

Податківці Сумщини закликають платників області не зволікати з поданням декларації та у разі необхідності  скористатися допомогою «гарячих ліній».

Докладніше про кампанію декларування можна ознайомитися за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024