Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавці мають бути зацікавлені в оформлені трудових відносин

опубліковано 07 лютого 2024 о 08:45

Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання «тіньової» зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, режиму роботи, можливості покласти на працівника матеріальну відповідальність тощо.

Адже неофіційний працівник не підконтрольний роботодавцеві. Роботодавець не наділений владними повноваженнями та не в праві притягати такого працівника до дисциплінарної відповідальності. 

Без свідомості та підтримки самих громадян, які повинні наполягати на узаконенні своїх конституційних прав на працю шляхом укладання з роботодавцем трудових договорів, регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства, це питання не може бути вирішено.

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що кожен працівник мусить зробити власний вибір: отримати роботу без прав та гарантій або працювати у здорових та безпечних умовах праці, отримувати оплачувані відпустки й лікарняні, тобто впевнено жити  у завтрашньому дні.