Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У сфері уваги Інтернет торгівля

опубліковано 02 січня 2024 о 09:28

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє про проведення контрольно-перевірочних заходів.

До сфери уваги податківців Сумщини потрапила діяльність одного з Інтернет ресурсів на якому пропонувалося придбати спортивний одяг відомого бренду за значно нижчими ринковими цінами, який після замовлення (бронювання) можна оглянути та придбати у двох точках видачі у місті Сумах.

Скориставшись правом контролюючого органу на проведення контрольної розрахункової операції та з’ясувавши обставини щодо фактичних умов оплати за товар, підрозділом фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області було організовано проведення двох одночасних фактичних перевірок місць здійснення діяльності платника податків.

Фактичними перевірками було встановлено, що перебуваючи у статусі суб’єкта господарювання, фізична особа-підприємець не виконав обов’язок щодо реєстрації реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій, у зв’язку з чим розрахунок за проданий товар здійснювався лише у готівковій формі або на особисту банківську картку.

При цьому з чотирма продавцями, які безпосередньо працювали у підприємця у двох точках видачі Інтернет замовлень трудові відносини належним чином не оформлялися - трудові угоди не укладалися.

За встановленим фактом порушення порядку проведення розрахунків до підприємця будуть застосовані фінансові санкції передбачені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

При цьому враховуючи, що в діях підприємця виявлені порушення трудового законодавства матеріали перевірки спрямовані до Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Питання щодо притягнення до адміністративної відповідальності підприємця за статтею 155¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення будуть вирішуватися у двох районних судах міста Суми - за фактичними місцями допущень порушень порядку проведення розрахунків.

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.