Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування реєстраторів розрахункових операцій полягає у фіксації кожного факту продажу товарів (надання послуг)

опубліковано 01 січня 2024 о 09:02

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє про проведення контрольно-перевірочних заходів.

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує, що виконання вимог законодавства стосовно застосування реєстраторів розрахункових операцій полягає не лише в обов’язку реєстрації відповідних технічних пристроїв, а вимагає фіксації кожного факту продажу товарів (надання послуг) з метою створення/видачі/направлення відповідного розрахункового документу споживачу та передачі такої інформації на сервер податкової служби.

Так, при проведенні перевірки платника податків в одному з районних міст Сумської області, який зареєстрував програмний реєстратор розрахункових операцій, продаж ювелірних виробів здійснював без його застосування. Отримана готівка від такого продажу через програмний реєстратор розрахункових операцій не фіксувалась та фіскальні касові чеки споживачам не видавалися, що було підтверджено проведеною контрольною розрахунковою операцією до початку проведення перевірки. При цьому реалізація ювелірних виробів, що знаходилися у продажу в крамниці, здійснювалася за відсутності підтверджуючих документів щодо їх походження.

Враховуючи, що здійснення діяльності вищевказаною групою товарів не підпадає під пом’якшувальні норми відповідальності, які діють в умовах воєнного стану, до підприємця будуть застосовані санкції на загальних підставах визначених пунктом 1 статті 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»:

100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Крім того, згідно статті 20 вищевказаного Закону до підприємця буде застосована фінансова санкція у розмірі вартості товарів, які не обліковані у встановленому порядку.

Складені адміністративні матеріали за статтею 155¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення для винесення рішення (постанови) щодо накладання адміністративного стягнення будуть спрямовані до районного суду.

Головне управління ДПС у Сумській області звертається до усих суб’єктів господарювання стосовно необхідності обов’язкового дотримання вимог законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та недопущення порушень прав споживачів на отримання відповідних розрахункових документів.