Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба на варті економічних інтересів держави та упередження порушень громадського правопорядку

опубліковано 22 грудня 2023 о 09:57

В умовах воєнного стану та запроваджених заходів щодо заборони торгівлі алкогольними напоями у визначений час доби, деякі суб’єкти господарювання продовжують здійснювати продаж  підакцизних товарів незважаючи на встановлені обмеження.

Звісно, що такий продаж здійснюється без фіксації проведених розрахунків через реєстратори розрахункових операцій, без видачі фіскальних чеків та як наслідок без сплати податкових зобов’язань, зокрема акцизного податку до місцевих бюджетів.

На варті упередження порушень громадського правопорядку, впершу чергу, стоять органи Національної поліції, які фіксують такі випадки та спрямовують матеріали для відповідного реагування до податкової служби.

В свою чергу отримана інформація від правоохоронних органів невідкладно досліджується під час проведення фактичних перевірок в межах визначених питань контролюючого органу Податковим кодексом України.

У 2023 році,  за отриманими матеріалами від територіальних підрозділів Національної поліції регіону, підрозділом фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області було проведено 76 фактичних перевірок торгових об’єктів, через які здійснюється продаж алкогольних напоїв та зафіксовані порушення правоохоронними органами.

Під час проведення перевірок усі 76 випадків продажу алкогольних напоїв у заборонений час доби без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій було підтверджено.

При цьому, при дослідженні питань дотримання порядку проведення розрахунків виявлено: 20 випадків реалізації алкогольних напоїв без відображення у касових чеках марок акцизного податку / 15 випадків здійснення продажу без зазначення кодів товарних підкатегорій згідно УКТ ЗЕД / 12 випадків відсутності підтверджуючих документів щодо походження товарів та 2 випадки торгівлі без наявності відповідних ліцензій.

Крім того виявлено, що 18 працівників якими здійснено продаж алкогольних напоїв у заборонений час, працювали без належного оформлення трудових відносин.

Загальна сума штрафних (фінансових) санкцій, накладених за матеріалами фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області, проведених на підставі отриманої інформації від органів Національної поліції області, склала 1,7 млн. гривень.

Один з негативних прикладів ігнорування вимог розпорядження військової адміністрації та законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій зафіксовано у місті Суми, коли в інтервалі 15 хвилин правоохоронцями було зафіксовано 3 випадки поспіль торгівлі алкоголем після початку дії часу заборони в одному і тому ж магазині. Постановами адміністративної комісії при виконавчому комітеті міської ради на підставі складених адміністративних протоколів винну особу було притягнену до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення. У свою чергу опрацьовуючи матеріали Національної поліції в межах визначених повноважень податкової служби до підприємства були застосовані штрафні (фінансові) санкції  у розмірі 915 тис. гривень.

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує, що дотримання загальновизначених правил торгівлі підакцизними товарами вимагає від суб’єктів господарювання обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій.

В умовах воєнного стану, окрім захисту економічних інтересів держави, податкова служба стоїть на варті упередження порушень громадського правопорядку.