Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Визначення мінімального податкового зобов’язання

опубліковано 20 грудня 2023 о 11:06

Головне управління ДПС у Сумській області  нагадує, що Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050) внесено зміни до пункту 38¹.2 статті 38¹ Податкового кодексу України.

Змінами  встановлено, що мінімальне податкове зобов'язання (далі - МПЗ) не визначається для земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Мінімальне податкове зобов'язання для таких земельних ділянок не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи. 

Детальніше про особливості  справляння  МПЗ  йдеться в листі ДПС України  від  25.07.2023 № 17819/7/99-00-04-03-03-07 http://surl.li/mynle.

Наголошуємо, що при визначенні мінімального податкового зобов'язання власники та користувачі повинні дотримуватися вимог податкового законодавства, включаючи усі правила та обчислювальні методи.

Обов'язок визначати мінімальне податкове зобов'язання є важливим для підтримки стабільності та прозорості у сільському господарстві та сприяє забезпеченню відповідності податковим нормам.