Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дотримуємося правил заповнення платіжок для сплати податків

опубліковано 19 грудня 2023 о 10:25

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, юридичним особам, фізичним особам – підприємцям та громадянам при сплаті податкових платежів та єдиного внеску у платіжній інструкції необхідно заповнювати всі обов’язкові реквізити відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163, та Порядком заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023  № 148 (далі – Порядок № 148).

Зокрема, зосереджуємо увагу на особливостях заповнення наступних обов’язкових реквізитів: 

1. «Код платника»

Заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. 

Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ, фізичні особи – підприємці та громадяни – ідентифікаційний податковий номер.

 

2.«Код фактичного платника» 

Обов’язково заповнюється в наступних випадках:

2.1   Юридичними особами у разі сплати платежів до бюджету та єдиного внеску юридичними особами за відокремлені підрозділи та представництва, які вони мають у своєму складі, юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва, за якого відбувається сплата платежів;

2.2   Громадянами та фізичними особами (підприємцями) у разі, якщо громадяни або фізичні особи (підприємці) сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг, у блоці реквізитів «Код фактичного платника» платіжної інструкції платники повинні зазначати інформацію саме про платника податків. Разом з цим, надавач платіжних послуг (банківська установа) у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.

3.«Призначення платежу»

Заповнюється згідно з Порядком № 148. Включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме:

3.1  «Код виду сплати»: 

Основні коди виду сплати: 

·         101 - Сплата суми податків, зборів, платежів, єдиного внеску.

·         121 - Сплата адміністративного штрафу.

·         128 - Сплата грошових зобов'язань / сум єдиного внеску, визначених за результатами камеральної перевірки підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (фізичні особи).

·      130 - Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами камеральних перевірок підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (юридичні особи).

·    131 - Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами документальної/ фактичної перевірки підрозділами, що здійснюють контрольно-перевірочні заходи.

·      136 - Сплата грошових зобов'язань, визначених територіальними органами ДПС за результатами роботи підрозділів по роботі з податковим боргом.

·         140 - Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу / заборгованості з єдиного внеску / грошових зобов'язань.

·         200 - Сплата зобов'язання за спеціальним дозволом на користування надрами.

·         278 - Сплата суми акцизного податку, яка обчислюється при отриманні марок акцизного податк.

3.2 «Додаткова інформація запису»