Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 1 січня 2022 року однією з умов здійснення підприємницької діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг в Україні - є обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 19 грудня 2023 о 09:21

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє про проведення контрольно-перевірочних заходів щодо діяльності платника податків у сфері ресторанного господарства.  

В межах розгляду заяви споживача про відмову у розрахунку за товари з використанням платіжної картки, працівниками підрозділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Сумській області було організовано та проведено фактичну перевірку одного з закладів швидкого харчування у місті Сумах.

Перевіркою було з’ясовано, що перебуваючи у статусі суб’єкта господарювання, підприємець ігноруючи вимоги чинного законодавства щодо порядку проведення розрахунків, здійснював діяльність у сфері ресторанного господарства, немаючи належним чином зареєстрованого реєстратора розрахункових операцій та відмовляв у проведенні розрахунків з використанням електронних платіжних засобів, приховуючи отриманий дохід від оподаткування.

При цьому на підтвердження сплачених коштів, споживачам видавались чеки замовлень, які імітували дотримання підприємцем законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

За фактом встановлених порушень, підприємець буде нести відповідальність шляхом застосування штрафних (фінансових) санкцій передбачених Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та накладання адміністративних стягнень визначених статями 155¹ та 163¹⁵ Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, матеріали перевірки спрямовані до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області для з’ясування обставин щодо наявності відповідних дозвільних документів на організації діяльності у сфері ресторанного господарства, у зв’язку з неподанням відповідного повідомлення про об’єкти оподаткування до податкового органу.

Головне управління ДПС у Сумській області наголошує, що з 1 січня 2022 року однією з умов здійснення підприємницької діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг в Україні - є обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій.