Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що є об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб (податку на прибуток підприємств) контролюючої особи?

опубліковано 26 жовтня 2023 о 15:50

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» розділ І Податкового кодексу України (далі - Кодекс) доповнено статтею 392 «Контрольовані іноземні компанії».

Контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної (юридичної) особи - резидента України (пункт 392.1.1 статті 392 Кодексу).

З урахуванням положень підпункту 392.1.2. пункту 392.1. статті 39 розділу І Кодексу, контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Пунктом 392.5 статті 392 розділу І Кодексу встановлені вимоги щодо складання та подання звіту про контрольовані іноземні компанії. Зокрема, підпунктом 392.5.2 пункту 392.5 статті 392 розділу І Кодексу передбачено, що контролюючі особи зобов'язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

Відповідно до підпункту 392.2.2. пункту 392.2. статті 392 розділу І Кодексу об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб (податку на прибуток підприємств) контролюючої особи є частина скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична (юридична) особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, що обчислюється відповідно до правил, визначених цією статтею.

Водночас, якщо фізичною (юридичною) особою на останній день відповідного звітного періоду відчужено частку в іноземній юридичній особі та/або припинено здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призвело до втрати статусу контролюючої особи, така особа звільняється від обов’язку подання звіту про контрольовані іноземні компанії у зв’язку з неможливістю розрахунку скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії.

При цьому, підпунктом 392.5.5 пункту 392.5 статті 392 Кодексу визначено, що фізична (юридична) особа - резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган, зокрема, про кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої особи контролюючою особою.