Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційно оформлені трудові відносини з роботодавцем – забезпечені соціальні гарантії найманого працівника

опубліковано 18 жовтня 2023 о 08:54

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що лише офіційно оформлений найманий працівник має трудові права й соціальні гарантії. Трудове законодавство України гарантує такому працівнику стабільну заробітну плату, безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги тощо. Адже з моменту укладення трудового договору найманий працівник отримує трудові права й соціальні гарантії.

Водночас незадекларовані працівники позбавлені соціальної захищеності. 

До того ж негативні наслідки використання нелегальної праці існують і для роботодавців, а саме:

 - допуск працівника до роботи без укладання з ним трудового договору є грубим порушенням законодавства про працю та тягне за собою відповідальність у вигляді чималого штрафу;

 - ухилення від сплати податків шляхом використання нелегальної найманої праці підлягає фінансовій, адміністративній та кримінальній відповідальності;

 - роботодавець наражає себе на небезпеку натрапити на недобросовісних, безвідповідальних працівників, внаслідок дій яких може понести суттєві фінансові втрати.

А головне - незадекларована праця заподіює велику шкоду бюджету держави. Неформальна економіка і праця без офіційного оформлення обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, чим зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів.