Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сумські податківці та представники асоціації платників податків обговорили актуальні питання застосування РРО/ПРРО

опубліковано 30 серпня 2023 о 12:01

Питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій в умовах дії Закону України від 30.06.2023 № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» стали предметом обговорення під час зустрічі представників Головного управління ДПС у Сумській області  та асоціації платників податків Сумщини.


У заході взяли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Аретем СНЄЖКО,  Голова територіального відділення асоціації платників податків України у Сумській області - Андрій ФРОЛКОВ, Голова ради Сумської обласної організації роботодавців деревообробного та меблевого виробництва  - Олег СИДОРЕНКО,  начальник управління оподаткування фізичних осіб ­- Ірина ЛЕГО, начальник управління контролю за підакцизними товарами - Микола ОЛЕНИЧ, начальник управління податкових сервісів - Надія ОСИПОВА, начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту – Юрій ШАХОВ, завідувач сектору інформаційної взаємодії – Ольга КАЙДАШ та головний державний інспектор - Олена БУЛГАКОВА.


В. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем СНЄЖКО, зокрема, підкреслив, що останні законодавчі зміни не призведуть до тиску на бізнес, оскільки ДПС використовує ризикоорієнтований підхід до планування перевірок і перевірятимуться лише ті платники, які мають високий ризик порушення законодавства. Також ДПС вживаються відповідні заходи реагування у випадках надходження скарг споживачів, звернень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Громадяни мають можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

відмову у розрахунку банківською карткою;

завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;

неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Під час конструктивного діалогу фахівці Головного управління ДПС у Сумській області  надали детальні відповіді на запитання, які надійшли від представників асоціацій платників щодо порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також розглянули пропозиції з удосконалення вимог до застосування РРО/ПРРО, особливостей їх застосування у різних сферах господарської діяльності.

Сторони домовилися і надалі підтримувати співпрацю та проводити зустрічі, присвячені розгляду практичних кейсів та проблемних питань.  

Податківці Сумщини завжди готові до співпраці, взаємодії та відкритого діалогу з бізнесом та громадськістю. Ми прагнемо не лише оперативно роз’яснювати податкові новації, а й надавати фахову допомогу кожному. Спільна робота  та належна комунікація дозволяє обмінюватися думками, ідеями, інформацією, – і все це забезпечує її учасникам взаєморозуміння, - зазначив Артем СНЄЖКО. 

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати розʼяснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.