Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні новації Закону № 3219: податкова звітність

опубліковано 29 серпня 2023 о 09:44

З метою підвищення рівня податкової культури  платників податків Сумщини Головне управління ДПС у Сумській області активно продовжує цикл публікацій щодо роз’яснення новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).

Тема чергового інформаційного  матеріалу стосується  податкової звітності.

Податкова звітність — один з видів бухгалтерської звітності. Подається у вигляді податкових декларацій (розрахунків) платником податків (у тому числі відокремленими підрозділами у випадках, визначених Податковим Кодексом України) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова звітність, зазвичай, подається в електронній формі, але може подаватися й у паперовому вигляді.

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, несуть: юридичні особи, резиденти або нерезидент України, які визначені платниками податків, а також їх посадові особи; фізичні особи які є платниками податку та їх законні чи уповноважені представники; податкові агенти. 

На що платнику податків необхідно звернути увагу у 2023 році та які зміни/доповнення впровадження Законом №3219?
- Звільнення від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені платника податків у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання; 

нововведення стосується, зокрема і коригувань, які проводитимуться суб’єктами господарювання з податку на прибуток підприємств в частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки». Строки давності, визначені пунктом 102.1 статті Кодексу, щодо операцій проведених відповідно до вимог статей 39 і 392 цього Кодексу становлять – 2555 днів.

Головне управління ДПС у Сумській області звертає увагу платників податків на можливість своєчасної сплачувати податків та подавати податкову звітність використовуючи Електронний кабінет платника.