Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cуд підтримав позицію податківців Сумщини щодо відмови у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН

опубліковано 16 червня 2023 о 13:48

Сумським окружним адміністративним судом у травні поточного року було підтримано позицію Головного управління ДПС у Сумській області (далі – ГУ ДПС у Сумській області) у справах 480/1231/23, 480/1490/23, 480/1086/23 за позовами платників податків про визнання  протиправним та скасування рішення Комісії ГУ ДПС у Сумській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Управління правового забезпечення ГУ ДПС у Сумській області констатує, що механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних зупинено в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України та врегульовано Порядком прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 № 520  (далі Порядок № 520). 

У зазначених справах підставою для відмови стало ненадання платниками податку копій необхідних первинних документів, а тому контролюючий орган не мав можливості достеменно встановити зміст господарських операцій, їх фактичне здійснення та настання правових наслідків, обумовлених ними.

Сумський окружний адміністративний суд зазначив, що  Верховний Суд у постанові від 21.05.2019 у справі №940/1240/18 звернув увагу, що дослідження тих первинних документів, які не були підставами для прийняття рішень про зупинення реєстрації податкової накладної, свідчить про порушення судами вимог принципу офіційного з`ясування обставин справи та безпідставного розширення предмета доказування. Таким чином, на момент винесення оскаржуваного рішення про відмову в реєстрації податкових накладних в ЄРПН, позивач не виконав вимоги Податкового кодексу України та Порядку №520 щодо підтвердження правомірності формування та подання податкової накладної, і саме з цих підстав контролюючий орган відмовив в реєстрації податкової накладної.

Приймаючи рішення суд зауважив, що відповідач - ГУ ДПС у Сумській області,  діяв на підставі наданих позивачами пояснень та документів, а тому у суду відсутні правові підстави брати до уваги документи, які позивачами не надавалися контролюючому органу у встановленому законом порядку. 

У правовому висновку суд зазначив, що “…з урахуванням правової позиції Верховного Суду, варто зауважити, що у даній справі податковий орган, пропонуючи позивачу надати будь-які документи з переліку, який зазначений у п. 5 Порядку № 520, не намагається провести приховану податкову перевірку, а пропонує позивачу документально підтвердити інформацію, яка зазначена у податковій накладній №15, зокрема підтвердити придбання чи самостійного вироблення товару, який реалізується позивачем покупцю, що є законним та обґрунтованим, оскільки без вказаних документів контролюючий орган позбавлений можливості достеменно встановити зміст господарської операції, її фактичне здійснення та настання правових наслідків, обумовлених нею”.

Додатково інформуємо, що за судовими рішеннями, винесеними у поточному році на користь податкових органів Сумщини, до бюджету було направлено понад 58,0 млн гривень.