Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок заповнення і подання декларації акцизного податку платниками акцизного податку з транспортних засобів?

опубліковано 13 березня 2023 о 08:50

Відповідно до п.223.2 ст.223 Кодексу платники податку, визначені п. 212.1 ст.212 Кодексу подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку (далі - Декларація) за формою та порядком (далі - Порядок), затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №15 (зі змінами).

Платником заповнюються лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції) (п.3 розд. ІІІ Порядку).

У Декларації зазначаються платники, перелік яких визначено статтею 212 Кодексу. Для зазначення виду платника акцизного податку у відповідній клітинці рядка 05 загальної частини Декларації, що відповідає визначеному п.212.1 ст.212 Кодексу, згідно з яким суб’єкт господарювання є платником акцизного податку, в обов’язковому порядку проставляється позначка «Х».

Платники акцизного податку з транспортних засобів заповнюють розділ Г Декларації «Податкові зобовʼязання з автомобілів легкових, кузові до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів (включаючи мопеди), велосипедів з допоміжним мотором, з колясками або без них, моторних транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, моторних транспортних засобів для перевезення вантажів» та додаток 13 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з транспортних засобів, що оподатковуються згідно із пп.215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 п.215.3 ст. 215 Кодексу» та щодо операцій, що звільняються від оподаткування акцизним податком, додаток  4 до Декларації «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою або за зниженою ставкою».

У додатку 13 «Розрахунок суми акцизного податку з транспортних засобів, що оподатковуються згідно із пп. 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 п.215.3 ст. 215 Кодексу» заповнюється, зокрема:

     - у графі 15 «Ставка акцизного податку з урахуванням коефіцієнтів, євро» проставляються специфічні ставки акцизного податку з одиниці транспортного засобу, встановлені п. 2115.3 ст.215 Кодексу, з урахуванням коефіцієнтів:

для транспортних засобів з двигуном внутрішнього згоряння, що класифікуються у товарній позиції 8703 – коефіцієнтів віку та двигуна;

    - у графі 16 «Сума податкового зобовʼязання, яка підлягає сплаті до бюджету, грн» зазначаються суми, що підлягають сплаті до бюджету, обчислені з огляду на фактичні обсяги реалізації продукції та встановленої ставки акцизного податку у перерахунку на одиницю виміру товару (продукції) й офіційного курсу гривні до євро, встановленого Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація (передача) товару (продукції), видача документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

Розділ Г заповнюється у такому порядку, зокрема: у четвертій графі рядків Г1-Г7 зазначаються суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), обчислені за формою згідно з додатком 13 до Декларації, як заповнюється та надається із зазначенням у верхньому лівому куті додатка коду операції та рядка, визначених у першій графі розділу Г;

       - у рядку Г10 зазначається сума податкових зобов’язань (сума показників рядків Г1-Г7 за вирахування значення рядка Г8);

       - у рядках Г10.1, Г 10.7 проставляються суми податкового зобовʼязання відповідно до кодів бюджетної класифікації, обчислені з автомобілів, які у встановленому законодавством порядку подаються до органів внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації у звʼязку зі зміною моделі транспортного засобу, яка до переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД. 

Разом з цим звертаємо увагу, що платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо подання декларації та сплати акцизного податку, граничні терміни яких припадають на період з 24.02.2022 року до 27.05.2022 року, звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності за їх несвоєчасне виконання, за умови подання відповідних податкових декларацій до 20 липня 2022 року та сплати належних сум акцизного податку у строк не пізніше 31.07.2022 року. 

Платники податків, у яких відсутня можливість своєчасно виконати свої податкові обов’язки щодо подання декларації з акцизного податку та його сплати, граничні терміни виконання яких припадають на період дії воєнного стану, починаючи з 24.02.2022 року, звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності, за умови обов’язкового виконання цих податкових обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні з урахуванням положень Порядку підтвердження можливості чи неможливості   виконання   платником   податків   обов’язків,   визначених   цим  підпунктом та переліку документів на підтвердження, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225 «Про затвердження Порядку 

підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у пп.69.1 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження.

Увага! У разі недотримання вищенаведених вимог, платники податків притягуються до відповідальності, передбаченої Кодексом за невиконання (несвоєчасне виконання) податкових обов’язків.