Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вдосконалення електронних сервісів ДПС – це реформування формату відносин з суб`єктами господарювання

опубліковано 10 лютого 2023 о 08:18

Фахівці Головного управління ДПС у Сумській області акцентують, що вдосконалення електронних сервісів ДПС – це реформування формату відносин з суб`єктами господарювання, завдяки якому скорочується час на отримання адміністративних послуг, оформлення та подання звітності до органів податкової служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, а також знижуються корупційні ризики, завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів.

Адже беззаперечними перевагами подання платниками податків звітності в електронному вигляді є вибір зручного для платника часу здачі звітності та економія часу на її подання, постійна актуалізація (оновлення) програмного забезпечення відповідно до останніх змін у податковому законодавстві, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів. Подана в електронному вигляді звітність надійно зашифрована, вона захищена від несанкціонованих переглядів та втручань, програмне забезпечення здійснює арифметичний контроль за показниками декларації та оперативне відстеження змін до її форм.

У режимі реального часу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, отримати доступ до особистої інформації, тобто, отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності, стан розрахунків з бюджетом. Фізичні особи за допомогою сервісу «Стан розрахунків з бюджетом» в Електронному кабінеті можуть сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по таких податках.

Найпопулярніші серед платників податків сервіси Е-кабінету.

Серед них, зокрема, такі:

·         Е-документ (подання звітності, заяв, сервісних запитів, листування                                з ДПС);

·   аналітичні сервіси (доступ до інформації з систем електронного адміністрування);

·         доступ до реєстрів (понад 12 реєстрів);

·         сплата податків, QR-код для сплати; 

·         доступ до особистої інформації;

·         Е-кабінет громадянина. 

З усіма електронними сервісами, розміщені на офіційному вебпорталі ДПС можна ознайомитися за посиланням:(https://tax.gov.ua/).

Крім того, багато корисної інформації для платників податків і в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (http://zir.tax.gov.ua/). Це сервіс, в якому у форматі питань – відповідей представлена офіційна позиція ДПС України по всіх напрямах чинного податкового та митного законодавства.

Можливість цілодобового повідомлення про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДПС передбачає сервіс «Пульс» (https://tax.gov.ua/others/puls-)