Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роменський район: сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Кампанія декларування – 2023»

опубліковано 02 лютого 2023 о 09:00

Відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю начальника Роменського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб   Головного управління ДПС у Сумській області Людмили БУТ  на тему: «Кампанія декларування – 2023»

Доводимо до вашої уваги відповіді на типові запитання, отримані від абонентів під час проведення телефонного спілкування, актуальні у 2023 році

Питання.

      Людмило Михайлівно, розкажіть чи існують випадки, коли громадяни звільняються від подання податкової декларації про майновий стан і доходи? Якщо так, то які?

Відповідь.

Податковим кодексом України передбачені випадки, за яких платник податку звільнений від подання податкової декларації. Це стосується платників, які отримали доходи: 

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. ІV Податкового кодексу України; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок та військовий збір; 

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України. 

Окрім того, законодавство визначає коло осіб, які звільняються від обов’язку подання податкової декларації. 

Платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду й суми отриманих доходів платниками податку, які: 

 - є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року; 

 - перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації; 

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року; 

 - перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року. 

Питання.

 Нагадайте, в які терміни я повинен подати декларацію про майновий стан та сплатити податок?

Відповідь.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених р. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації (п. 179.7 ст. 179 ПКУ). 

Пунктом 49.20 ст. 49 Кодексу передбачено, що якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Тобто 30 квітня (граничний строк подання) припадає на неділю, тому у цьому році спрацьовує «святково-вихідне» перенесення, передбачене вищезазначеною статтею Кодексу. Тож останнім днем подання буде вважатися операційний (банківський) день, який настає за вихідним/святковим днем. Якщо 1 травня буде ще й святковим днем, то подати декларацію можна буде до 02.05.2023 року включно. Якщо ні – до 01.05.2023 включно.

 Питання.

За якою формою майнової декларації треба звітувати у цьому році? Чи відбулися якісь зміни у формі самої декларації?

Відповідь.

Наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення, що набирають чинності з 01 січня 2023 року. 

Так, запроваджено нові додатки до декларації: 

Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна; 

Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. 

Питання. 

Хто з громадян обов’язково має подати декларацію про отримані доходи?

Відповідь.

Відповідно до норм розд. IV Податкового кодексу України обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні: 

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів належать, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір тощо; 

- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів належать, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами; 

- іноземних доходів; 

- та в інших передбачених Податковим кодексом України випадках.