Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зробіть правильний вибір: гідне життя або життя без гарантій

опубліковано 24 січня 2023 о 12:43

Заробітна плата є основним джерелом доходів українських громадян. Прикро, але у нашому суспільстві ще трапляються випадки її виплати у «конверті».

Заробітна плата у «конверті» - це явище, яке послаблює соціальний захист працівників, сприяє зменшенню бюджетних надходжень, руйнує суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто має неофіційну роботу та чиї трудові книжки залишаються неоформленими.

Непорядні працедавці працевлаштовуючи, йдуть назустріч начебто в інтересах найманого працівника, який через власну необізнаність остаточно не усвідомлює всієї глибини оману.

Громадяни, які поставлені в жорсткі рамки безробіття особливо під час воєнних дій, погоджуються на  умови роботодавця, а в результаті опиняються в ролі безправних виконавців. Це вигідно роботодавцю, та й працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку  з доходів фізичних осіб. От тільки працівники не замислюються про наслідки, що їх очікують в майбутньому…

А наслідки можуть бути дуже невтішні - це перш за все, відсутність запису в трудовій книжці, що позбавляє працівників стажу та гідної пенсії.

По - друге, у разі звільнення за скороченням штатів або ж при виникненні проблеми зі здоров’ям, працівник не має можливості отримати компенсаційні виплати або сплату за лікарняним листом. Отже, ніяких соціальних гарантій, ще й звільнити можуть без виплати вихідної допомоги. Як результат - найманець стає повністю беззахисним перед своїм працедавцем.

Громадяни, які одержують зарплату у «конверті», мають ретельно зважити, скільки вони «зекономлять» та реально втратять у майбутньому, адже свого часу отримають пенсію тільки з офіційно нарахованої суми  заробітної плати.

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує: перед тим, як дати згоду на трудові відносини без належного оформлення, ще не раз обміркуйте перш ніж зробити невірний крок. Прийміть правильне рішення вже зараз! Будьте соціально відповідальними та далекоглядними!