Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нові ставки плати за землю

опубліковано 05 січня 2023 о 13:42

З 01 січня 2023 року набуває чинності рішення ХХV (позачергової) сесії Сумської міської ради VІІІ скликання від 14.07.2022 року № 3025 – МР «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 24 червня 2020 року № 7000-МР «Про встановлення плати за землю» (зі змінами)», яким на період дії воєнного стану та протягом півроку після його скасування запроваджуються пільги зі сплати земельного податку та орендної плати за землю.

Запроваджуються оновлені ставки земельного податку (додаток 1 до рішення), пільги зі сплати земельного податку (додаток 2 до рішення) та ставки орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності (додаток 3 до рішення):

1.    ставки земельного податку для земель індустріальних парків, створених відповідно до Закону України «Про індустріальні парки» та для земельних ділянок оборони на території Сумської міської територіальної громади встановлені на рівні 0%, ставки орендної плати за користування зазначеними земельними ділянками – 0,01%;

2.    для земельних ділянок сільськогосподарського призначення встановлені мінімальні ставки плати за землю – 0,3%;

3.    для всіх інших земельних ділянок ставки земельного податку та орендної плати за землю зменшені на 50% в порівнянні з 2022 роком.

Звертаємо увагу платників орендної плати за землю, що у відповідності до пункту 288.1 статті 288 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VІ (із змінами і доповненнями) єдиною підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, зокрема, шляхом укладення додаткової угоди, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи вищевикладене, в разі наміру застосування понижених ставок орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності, рекомендуємо орендарям земельних ділянок звернутися до Сумської міської ради через управління «ЦНАП у м. Суми» (вул. Британська, 21 (колишня Горького) з відповідною заявою про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в частині зміни відсоткової ставки орендної плати за землю з 01.01.2023 на період дії воєнного стану в Україні та протягом півроку після його припинення або скасування.