Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Захисти себе – працюй легально

опубліковано 20 грудня 2022 о 14:50

Сплата податків – конституційний обов’язок громадян України. 

Одним з основних джерел наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб, який поряд з іншими податками підтримує життєдіяльність місцевої комунальної сфери, лікарень, шкіл, дитячих садків, бібліотек, закладів культури та спорту тощо.

Тобто, від сумлінної сплати цього податку залежать стан бюджету та фінансовий стан платника податків сьогоднішнього дня й майбутнього.

Податківці роз’яснюють, що небезпека тіньової зайнятості полягає не тільки в недоотриманих бюджетних коштах.

Питання стосується тих, хто погодився на неофіційну оплату праці й чим власне ризикує людина, коли погоджується на отримання заробітної плати у "конверті".

Акцентуємо, що по-перше, такий працівник вчиняє серйозне правопорушення  - ухилення від оподаткування, може і не розуміючи цього, по - друге, людина власне позбавляє себе соціальної захищеності.

Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів,  такі громадяни лишаться без гідної пенсії в майбутньому, а в умовах сьогодення не отримають лікарняних, декретних виплат, банківських кредитів тощо.

Працівник, який отримує зарплатню неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем. Домовленість про її розмір жодним чином не зафіксовано, і роботодавець сплачує платню доти, доки його все влаштовує і може звільнити працівника у будь який час без  попередження.

Звернувшись за захистом своїх прав, наприклад, до суду, працівник не має практично жодних доказів на підтвердження дійсного розміру суми отриманих коштів.

Шановні громадяни! Наразі, в час надскладних воєнних випробувань для України, по-новому розглядається конституційний обов'язок кожного щодо сплати податків. Адже  державі так потрібна їх своєчасна і повна сплата для гідної підтримки військових й функціонування економіки держави.