Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій МАЗУРЕНКО: протягом січня-листопада 2022 року до місцевих бюджетів Сумщини надійшло 8,3 млрд гривень податкових платежів

опубліковано 07 грудня 2022 о 08:00

- Економіка України зазнає колосальних збитків від російської агресії, й наразі ці втрати оцінити важко, адже війна триває і тому фінансова підтримка держави, як ніколи сьогодні залежить від кожного з нас. Податкові надходження мають визначальне значення у наповненні бюджетів усіх рівнів. Забезпечення оперативного, належного та безперервного виконання місцевих  бюджетів - один із головних викликів, з якими довелося стикнутися громадам в умовах воєнного стану. Слід зазначити, що платники податків Сумської області достойно тримають економічний фронт, бо з початку повномасштабної війни бюджети Сумщини демонструють позитивні результати, - про це   зазначив в. о. начальника  Головного управління ДПС у Сумській області Олексій МАЗУРЕНКО при інформуванні засобів масової інформації Сумщини.

За інформацією посадовця у період січня - листопада 2022 року місцеві скарбниці отримали 8285,4 млн грн податкових платежів.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на     1251,6  млн  гривень, або на 17,8 відсотка.

   У розрізі податків та зборів забезпечено надходження:

   - податку на доходи фізичних осіб – 6144,6 млн грн;

   - акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 118,7 млн грн;

   - податку на майно в частині плати за землю – 670,9 млн грн;

   - єдиного податку – 843,2 млн грн;

   - рентної плати за користування надрами – 280,4 млн грн;

   - податку на прибуток – 52,7 млн гривень.

Тільки у листопаді поточного року до місцевих бюджетів забезпечено надходження 975,4 млн гривень податків, що більше сплаченої суми аналогічного періоду 2021 року на 238,8 млн гривень (або на 32,4 відсотка).

І це дуже суттєві «вливання» в бюджет, адже війна коштує Україні мільярди, необхідні для забезпечення оборони, підтримки боєздатності Збройних Сил України та своєчасних соціальних виплат тим, хто їх потребує тощо.

Крім того, у громад Сумщини з’явилася потреба у фінансуванні тих видатків, які не були заплановані у бюджетах на 2022 рік. Сюди входять статті, пов’язані з забезпеченням життєдіяльності обласних міст та сіл, підготовкою критичної інфраструктури, розміщенням осіб зі статусом ВПО та іншими питаннями, пов’язаними з війною.

- Впевнений, що за будь-яких умов бізнес повинен працювати та зберігати робочі місця, виплачувати  заробітну плату й сплачувати  податки і тоді місцеві бюджети будуть стабільно наповнюватися, населення зберігатиме платоспроможність, а військові своєчасно отримають необхідне спорядження та ресурси задля визволення українських територій від загарбників, - акцентує Олексій МАЗУРЕНКО.