Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримували зарплату в «конверті», вважаєте, що і пенсія теж буде в «конверті»?

опубліковано 07 жовтня 2022 о 09:15

    Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що такі ганебні явища, як зарплата «в конверті» та робота без оформлення трудових відносин руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну зарплату і чиї трудові книжки залишаються неоформленими. Нечесні працедавці роблять це начебто в інтересах найманого працівника, який через економічну неграмотність не усвідомлює всієї глибини обману.

Досить поширеним явищем стала «конвертована» виплата зарплати, коли до мінімальної офіційної доплачується «тіньова», тобто неофіційна. Або ж під виглядом виконаних робіт чи наданих послуг перекачуються кошти на рахунки приватних підприємців, які працюють на спрощеній системі обліку та звітності.

Робітники, які поставлені в жорсткі рамки безробіття, іноді погоджуються на всі умови роботодавця аби заробляти, а в результаті опиняються в ролі безправних виконавців його волі.

За таких умов, громадяни одержують зарплатню в розмірах значно менших мінімальної - встановленої законом, позбавлені своїх законних прав на щорічну відпустку, на виплату лікарняних тощо.

Зарплата у «конверті» позбавляє працівника одержати зароблену пенсію, адже ця сума приховується від оподаткування і на неї роботодавець не нараховує й не сплачує внески до Пенсійного фонду. До того ж до страхового стажу зараховується період, пропорційний сплаченій сумі. Отже, відпрацювавши календарний рік, можна заробити лише кілька місяців трудового стажу.

Тож ті, хто одержує зарплату у конверті, мають зважити, скільки вони «зекономлять» і скільки втратять. Наступить час і ви все зрозумієте через власний гаманець, але вже нічого не можна буде виправити. Втрачено час, а з ним і кошти…

Податківці Сумщини вкотре нагадують: перед тим, як дати згоду на трудові відносини без належного оформлення, зупиніться, ще раз обміркуйте, згадайте, що ви повноправний член суспільства, який має користуватися своїми правами, визначеними Конституцією України.