Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роменська ДПІ про актуальні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування

опубліковано 02 серпня 2022 о 12:56

У рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування 02 серпня 2022 року начальник Роменської ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області Світлана Катерна прийняла участь у сеансі телефонного зв'язку «гаряча лінія». Під час спілкування, для того, щоб більш детально роз’яснити умови даної кампанії, розповіла про  порядок та способи подання одноразової декларації,  роз’яснила деякі   нюанси подання декларації.

У ході телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді на всі запитання, які їх зацікавили. Зокрема, найбільш актуальними були такі питання:

У яких випадках виникає необхідність подавати одноразову декларацію?

Якщо фізична особа має активи, з яких не було сплачено або сплачено не повному обсязі податки і збори в періоди до 01 січня 2021 року, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання одноразової декларації. Скористатися таким правом може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями.

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами: першого платежу – протягом 30 календарних днів з дати подання декларації; другого платежу – до 01 листопада 2023 року; третього платежу – 01 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору. При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації у розділі ХІІ.

Чи потрібно зазначати в одноразовій декларації інформацію про походження активів?

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених законодавством.

Які можливі варіанти подачі одноразової декларації?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.