Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок сплати податків резидентами України, які під час воєнних дій перебувають та працюють за кордоном

опубліковано 01 липня 2022 о 10:46

Війна, розв’язана російською федерацією, спричинила ситуацію, коли велика кількість українців вимушена була виїхати за кордон з бажанням облаштувати там гідне життя та влаштуватися на роботу до місцевих роботодавців-нерезидентів. Адже статус тимчасового захисту, який наданий урядами європейських країн українцям, які перетнули кордон після            24 лютого 2022 року, дозволяє легальне працевлаштування.

У Головному управлінні ДПС у Сумській області повідомляють, що заробітна плата, отримана від роботодавця-нерезидента, належить до доходу з джерел за межами України (пп. 14.1.55 п.14.1 ст.14 ПКУ) та класифікується як іноземний дохід (пп. 163.1.3 п. 163.1 ст.163 ПКУ) та є об’єктом оподаткування для резидента України.

При отриманні протягом відповідного року закордонного доходу податковий резидент України у будь-якому разі зобов’язаний зобразити такий дохід у своїй податковій декларації (п. 170.11 ст.170 ПКУ), яка подається до 1 травня наступного року.

 У зв’язку з введенням воєнного, надзвичайного стану, Законом України від 24.02.2022          № 2142 були внесені зміни до Податкового кодексу (пп. 69.1 п. 69 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ), що передбачає можливість подання декларації протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану, якщо платник не матиме змоги подати таку декларацію вчасно.

При заповненні податкової декларації отримана іноземна заробітна плата вказується у рядку 10.7 податкової декларації («Доходи, отримані з джерел за межами України»). При цьому додатково зазначається країна, з якої отримано дохід, та валюта, у якій він виплачений. Сума доходу в декларації завжди вказується у гривні. Для розрахунку застосовується валютний курс Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ст. 164 ПКУ).

Звертаємо  увагу, що оскільки заробітна плата виплачується не раз на рік, а зазвичай щомісяця чи й частіше, то й розрахунок слід здійснювати на кожну дату виплати заробітної плати, а до декларації заносити вже суму виплат, переведену в гривневий еквівалент.

Важливо знати, що після подання декларації із зазначенням іноземного доходу контролюючий орган обов’язково надішле запит на надання підтверджуючих документів. Це робиться для того, щоб податківці пересвідчилися, що дохід був дійсно отриманий, джерело його було законним, а розмір доходу та суми податків були обчислені правильно.

Аби уникнути запиту, зазначені документи можна подати разом з декларацією. У будь-якому випадку платнику податків варто наперед подбати про їх оформлення.

 Підтвердженням доходу може бути виписка з рахунку банку, де чітко вказано, що суми, які надійшли, це заробітна плата від конкретного підприємства. Це може бути і довідка від самого підприємства про суми нарахованої заробітної плати. У декларації платнику слід зазначати дані, які він може підтвердити, керуючись тими документами, які у нього є, зокрема вказаними у цих документах сумами та датами виплат.

У декларації необхідно зазначити суму ПДФО та військового збору, що підлягають сплаті.  Іноземні доходи, як і українська заробітна плата, підлягають (за деякими виключеннями) оподаткуванню за ставкою 18 відсотка з них також сплачується військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо під час виплати доходу за кордоном з суми такого доходу вже утримувалися податки, в особи існує можливість зменшити суму ПДФО, що має бути сплачена в Україні, на суму таких податків (пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ).  Це можливо за умови, що право на таке зменшення передбачене міжнародним договором, а саме Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування з державою, в якій був нарахований та виплачений дохід.

Крім того, у платника має бути легалізована належним чином довідка від податкового органу такої держави з зазначенням суми виплаченого доходу, суми сплаченого податку та дати його сплати (п. 13.5 ст. 13 ПКУ).

Увага! Відсутність зазначених документів є підставою для направлення особою до податкового органу заяви про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним (пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ).