Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На нараді про адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану

опубліковано 04 травня 2022 о 13:25

На виконання норм Закону України від 01.04.2022 № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану», 3 травня 2022 року в залі засідань Головного управління ДПС у Сумській області відбулася робоча нарада за участю заступника начальника Головного управління ДПС у Сумській області Юрія МЕЛЬНИКА, начальника управління податкового аудиту Людмили ДЯДЧЕНКО та начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Юрія ШАХОВА з представниками Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області на чолі з її керівником - Віталієм  МОІСЕЄНКО.

Темою обговорення було регулювання та стабілізація цін на продовольчі товари, що мають істотну соціальну значущість, лікарські засоби, вироби медичного призначення та пальне в умовах воєнного, надзвичайного стану.

Віталій МОІСЕЄНКО повідомив, що розпорядженням Сумської обласної  військової адміністрації від 12.03.2022 № 88-ОД «Про забезпечення цінової стабільності» на період дії воєнного стану було встановлено граничний рівень торговельної надбавки для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі в розмірі не більше 10 відсотків до відпускної ціни постачальника.

Своєю чергою Юрій МЕЛЬНИК додав, що Законом України від 01.04.2022 № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» передбачено тимчасове здійснення податковими органами державного контролю та спостереження у сфері ціноутворення шляхом проведення фактичних перевірок суб’єктів господарювання, крім контролю цінової й тарифної політики у сферах енергетики та комунальних послуг. Так, у період з 26 березня 2022 року аудиторами податкової служби Сумщини було проведено 1344 обстеження на зазначену тему.

На зустрічі були окреслені основні направлення співпраці державних служб та обговорено порядок проведення фактичних перевірок контролю за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державних фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) в умовах воєнного стану.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області надали методологічну допомогу щодо складання матеріалів фактичних перевірок з контролю.

Наприкінці спілкування, між представниками служб була здійснена домовленість про обмін інформацією стосовно перевірок контролю за дотриманням вимог законодавства щодо встановлених державних фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки).