Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Глухівської ДПІ інформували про необхідність та важливість офіційного оформлення трудових відносин

опубліковано 29 травня 2024 о 13:58

У Глухівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Сумській області провели зустріч з платниками податків, на якій інформували про важливість офіційної праці під час війни. 

Було повідомлено, що державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення. На сьогодні деякі особи нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що категорично заборонено законодавством.

Податківці зазначили, що податкові органи постійно отримують інформацію про факти здійснення системної господарської діяльності без державної реєстрації, зокрема, через соціальні мережі Instagram, Facebook тощо. Кожен такий випадок досліджується та перевіряється податківцями, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування.

Присутнім нагадали, що за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Запрошені були проінформовані про необхідність офіційного працевлаштування найманців. А для цього потрібно роботодавцю укласти з найманим працівником трудову угоду (контракт, договір) у письмовому вигляді, видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.

  В трудовій угоді в обов’язковому порядку необхідно передбачити  форму оплати праці, врахувавши, що заробітна плата не може бути меншою ніж мінімально встановлений розмір (з січня 2024 року це 7100 гривень, а з квітня 2024 року – 8000 гривень). 

  Податківцями була зосереджена увага, що за порушення трудового законодавства (робота найманця без офіційного оформлення, робота працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо) законодавчо передбачені значні суми штрафних санкцій. 

   А головне - офіційне працевлаштування забезпечує захист соціальних інтересів працівників, гарантує право на соціальні виплати, а з настанням пенсійного віку - повне й своєчасне пенсійне забезпечення.