Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За телефоном про оподаткування нерухомості під час дії воєнного стану розповідали податківці Недригайлівської ДПІ

опубліковано 20 березня 2024 о 11:33

Днями у Недригайлівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Сумській області відбулося телефонне спілкування з представниками бізнес-спільноти місцевої ТГ.

  Сеанс телефонної «гарячої лінії» був присвячений наданню відповідей на питання із застосування порядку оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки у період воєнного стану в Україні.

Податківці інформували про податок який не нараховується та не сплачується, у випадку, коли:

- об’єкти нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях;

- знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, об’єкти житлової та / або нежитлової нерухомості на підставі даних Державного реєстру знищеного / пошкодженого майна (далі – Реєстр майна);

- пошкоджені об’єкти житлової та / або нежитлової нерухомості, дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна.

Також не сплачують податок власники квартир площею до 60 квадратних метрів або будинків до 120 квадратних метрів, тобто не виходять за дозволену норму, та ті, чиє житло перевищує норму, але поділене між двома родинами.

Податок на нерухоме житлове майно нараховується за місцем реєстрації власника - фізичної особи. Розмір податку залежить від площі житла, доведеться сплатити лише за “зайві” квадратні метри. “Зайвими” квадратними метрами вважається площа квартири від 60 квадратів (податок нараховують на кожен наступний метр) та будинок від 120 квадратів.

Податківці нагадали, що після отримання квитанції, яка надсилається до 1 липня, у них є ще 60 днів для того, щоб платити податок.