Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Глухівська ДПІ: про подання Додатку 5 Єдиної звітності

опубліковано 23 листопада 2023 о 13:51

На черговій зустрічі з платниками податків фахівці Глухівської ДПІ Головного управління ДПС у Сумській області інформували про терміни подання додатку 5 Єдиної звітності.

Фахівці податкової служби деталізовано розповіли які відомості потрібно зазначати у Додатку 5 Єдиної звітності (Д5). Так, у формі роботодавці вказують відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби. Його форму і порядок заповнення Мінфін затвердив Наказом від 15.12.2020 № 773. 

Додаток 5 податкового розрахунку з ЄСВ подають з метою реєстрації застрахованих осіб у Держреєстрі, а також зафіксувати події, щоб призначити пенсії, матеріальне забезпечення, страхові виплати. Подавати Додаток 5  Єдиної звітності лише якщо на те є підстави. А саме, якщо протягом звітного періоду: 

- уклали або розірвали трудовий договір з фізичною особою або договір ЦПХ на виконання робіт/послуг з ФО, яка не є ФОП; 

- уклали або розірвали трудовий договір із ФО, яку працевлаштували на нове робоче місце; 

- перевели працівника на іншу постійну посаду або роботу у того ж роботодавця; 

- надали відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; 

- надали відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років або по догляду за дитиною від трьох до шести років; 

- протягом звітного періоду перемістили працівника з одного структурного підрозділу до іншого; 

- призначили особу на нову посаду; 

- виключили зі списків особового складу, зокрема, військової частини/закладу освіти/установи особу, яка вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби. Ця підстава не стосується звичайних роботодавців. Вона – лише для військових частин та інших військових формувань. Саме такі страхувальники відображають відповідну інформацію про своїх застрахованих осіб, які проходять службу в цих структурах. Тому, якщо працівника звичайного роботодавця призвали на строкову службу або працівник уклав контракт, формувати Д5 і показувати початок та закінчення служби не потрібно. 

Якщо у звітному кварталі не було жодної зі згаданих подій, Д5 Єдиної звітності не потрібно формувати і подавати.               

Також, під час зустрічі з бізнесом обговорили тему особливостей визначення МПЗ  та  переваг електронного звітування. 

Учасники зустрічі отримали рекомендації та знання, які допоможуть їм дотримуватися  податкового законодавства та  працювати в правовому полі.